Ministerul Mediului pregătește legislația pentru a prelua gropile de gunoi care nu au fost închise. Tanczos Barna, la "Inspiră România": Avem asumare din partea Guvernului

Ministerul Mediului pregătește legislația pentru a prelua gropile de gunoi care nu au fost închise până acum și din cauza cărora România a fost trimisă din nou în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Tanczos Barna: Vom mai plăti o factură, care înseamnă zeci de milioane de euro.

18 Ianuarie 2022, 21:40 (actualizat 18 Ianuarie 2022, 22:05) Știrile TVR |

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marți, în cadrul emisiunii ”Inspiră România”, că sunt 44 de depozite de deșeuri care trebuiau închise de mulți ani, însă firmele care le-au administrat fie sunt în insolvență, fie în faliment.

În cazul acestor companii, e aproape imposibil să mai găsești persoanele vinovate, să recuperezi banii de la cineva. Cel mai important lucru e ca legislația să fie modificată și să preluăm în administrarea statului aceste platforme, să le închidem și să ne îndreptăm apoi împotriva persoanelor, dacă mai sunt în țară, dacă le găsim”, a declarat ministrul Mediului.

Acesta a punctat că singura soluție este ca gropile de gunoi să intre în administrarea statului, apoi să fie începute procedurile de ecologizare și închidere.

Avem asumare din partea Guvernului de modificare a legislației, de preluare a acestor platforme în administrarea statului român și închiderea lor. În 2-3 luni o să apară prima modificare legislativă, avem deja 2 platforme care au fost preluate de la o autoritate locală, acolo începem procesul de evaluare a cantităților materialelor și identificării soluțiilor tehnice pentru că toate sunt extrem de complicate. În unele situații nici nu există experiență în România de ecologizare, dar vom face față. (...) Lucrurile se complică acolo unde avem societăți în insolvență, în faliment sau lichidate, dar în 2-3 luni de zile o să avem soluția juridică”, a punctat Tanczos Barna.

Comisia Europeană a hotărât în luna noiembrie 2021 să trimită din nou România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea hotărârii CJUE din 2018, care constata neîndeplinirea obligaţiilor privind depozitele de deşeuri (Directiva 1999/31/CE).

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI