Ministerul Justiţiei renunţă la proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale. CSM spune că a primit proiectul pentru avizare

6 februarie 2017, 09:05

Ministerul Justiţiei renunţă, cel puţin deocamdată, la proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale. „Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un astfel de proiect de lege”, se arată într-un comunicat al instituţiei transmis Ştirilor TVR. Susţine că, în prezent, centralizează deciziile pronunţate de CCR cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Anunţul vine la doar câteva ore după ce Florin Iordache anunţa că Ministerul Justiţiei va pune astăzi în dezbatere un nou proiect de lege cu privire la modificarea Codurilor penale. Consiliul Superior al Magistraturii spune însă că a primit proiectul de la Ministerul Justiţiei pentru avizare şi stabileşte un calendar.

ORA 19.55 Ministerul Justiției a anunţat că va organiza în perioada următoare un grup de lucru inter-instituțional în vederea elaborării unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, care să cuprindă și să pună în aplicare deciziile Curții Constituționale pronunțate, până în prezent.

Sunt invitați să participe reprezentanți ai tuturor profesiilor sistemului judiciar, societății civile și mediului academic.

ORA 15:38 „În cursul dimineţii de azi, 6 februarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiţiei, următoarele proiecte de acte normative: 1) Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală; 2) Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală”, informează Consiliul Superior al Magistraturii într-un comunicat.

ORA 13:55 La scurt timp după comunicatul transmis anterior, Ministerul Justiţiei revine cu o erată: „Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Ministerului transmis Ştirilor TVR.

ORA 13:50 „În vederea elaborării proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, Ministerul Justiției va centraliza deciziile Curții Constituționale, precum și punctele de vedere ce vor fi înaintate. După analiza acestora urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”, informează Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă.

ORA 09:05 Florin Iordache a ajuns, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Justiţiei. El a anunţat că va lansa în dezbatere publică, în cursul acestei zile, un nou proiect de modificare a Codurilor penale. Actul va fi publicat pe site-ul instituţiei şi va rămâne în dezbatere publică timp de 30 de zile, a precizat ministrul Justiţiei. Iordache îşi asumă, în continuare, modificările legislative pe care vrea să le facă şi susţine, din nou, că ele erau urgente.

„Am afirmat tot timpul şi-mi asum că era necesară o ordonanţă care să pună în concordanţă deciziile de neconstituţionalitate ale Curţii Constituţionale (…) CCR a stabilit, acum două săptămâni, că mai sunt încă patru pevederi. În legea pe care eu o voi supune astăzi în dezbatere publică vor apărea şi acele patru prevederi neconstituţionale„, a declarat Florin Iordache, luni dimineaţă.

Florin Iordache a mai declarat că nu crede că va trece moţiunea de cenzură în Parlament împotriva Guvernului şi că o discuţie privind demisia sa va avea loc după votul din Parlament pe moţiunea de cenzură.

„După ce va fi dezbătută şi respinsă, cred eu, moţiunea de cenzură, voi avea o discuţie cu premierul Grindeanu. În urma acestei discuţii voi anunţa decizia”, a declarat Florin Iordache, întrebat dacă va demisiona.

„Premierul Sorin Grindeanu: Nu-mi dau demisia. (…) Florin Iordache îşi va asuma ceea ce n-a făcut bine şi voi lua o decizie”

„Proteste de o amploare fără precedent în România. Sute de mii de oameni au cântat Imnul în Piaţa Victoriei. Proteste uriaşe în ţară”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite