Ministerul Justiţiei propune o ‘lege a fugarilor’. Condamnații care nu se predau, considerați evadați. Proiectul, în dezbatere publică

Ministerul Justiţiei
Ministerul Justiţiei
31 mai 2022, 15:59

La fel ca și Elena Udrea, Sorin Oprescu a fost prins repede după ce a părăsit România, ca om liber. Până la pronunțarea instanței, ei nu puteau fi considerați vinovați a priori.

De aceea, Ministerul Justiției a anunțat un proiect de lege care prevede extinderea termenului de evadat și asupra persoanelor care se sustrag executării pedepsei cu închisoarea.

Cei condamnați, dacă nu se prezintă în 7 zile la o secție de poliție pentru a se preda, vor fi considerați evadați

(1) Fapta persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii dispuse printr-o hotărâre rămasă definitivă anterior intrării în vigoare a prezenței legi de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Sunt prevăzute și excepții care-i vizează pe cei care nu au luat la cunoștință de proces și au lipsit justificat de la  judecată.

(2) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) fapta săvârșită de persoană care nu a fost citată la proces și nu a luat cunoștință în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deși a avut cunoștință de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei și nu a putut încunoștința instanța.

Adrian Cuculis, avocat: Câți dintre cei care sunt condamnați sunt condamnați pe loc? Niciunul, pentru că pronunțarea este amânată până când judecătorii reușesc să motiveze hotărârea, iar pronunțarea respectivă este pusă pe portal, dar asta nu însemană tu ai luat la cunoștință de condamnare. Din punctul meu de vedere, acest proiect nu are șanse să treacă dacă nu se iau toate garanțiile că nu se încalcă Constituția și trebuie găsită o modalitate prin care hotărârea e pronunțată de față cu inculpatul respectiv”.

Proiectul de lege este apreciat de cei din Poliție, care speră că pontențialii fugari vor fi descurajați să mai părăsească țara. Totuși, polițiștii au găsit vulnerabilități ale proiectului de lege.

Cosmin Andreica, preşedinte sindicatul Europol: Rămâne de văzut, pentru că există o vulnerabilitate în privința aplicării termenului de 7 zile, dacă persoanele care se sustrag nu vor invoca faptul că nu au avut cunoștință despre soluția pronunțată de instanță, în sensul în care ele vor părăsi țara, probabil cu o lună, două luni înainte de pronunțarea sentinței, și vor încerca să se folosească de acest tertip și să susțină că nu au luat la cunoștință și pe cale de consecință nu există o răspundere în sarcina lor.’

Pe site-ul Poliției Române figurează 2.580 de persoane căutate. Cele mai multe se sustrag unei pedepse privative de libertate.

Conținutul proiectului poate fi consultat AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite