Ministerul Justiției declanşează selecţia pentru noul şef al DIICOT şi ocuparea unor funcţii de conducere din DNA şi Parchetul General

Ministerul Justiţiei a anunţat miercuri că a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT, post rămas vacant după ce şefa instituţiei Giorgiana Hosu a demisionat în septembrie 2020. De asemenea, MJ a demarat selecţia pentru ocuparea unor funcţii de conducere din DIICOT, DNA şi Parchetul General.

28 Iulie 2021, 14:49 (actualizat 28 Iulie 2021, 14:50) |
Examen / FOTO: Shutterstock

Astfel, posturile vacante pentru care este demarată selecţia sunt:

  • La DIICOT - procuror şef, procuror şef adjunct, procuror şef secţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de terorism şi criminalităţii informatice;
  • La DNA - procuror şef adjunct, procuror şef secţie - Secţia de combatere a corupţiei, procuror şef secţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, procuror şef secţie - Secţia judiciară penală;
  • La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - procuror şef secţie - Secţia de resurse umane şi documentare.

”Este o etapă importantă pentru justiţie. DNA şi DIICOT sunt corpuri de elită în lupta anticorupţie şi împotriva criminalităţii organizate şi au nevoie de o conducere stabilă şi cu atribuţii complete. Este momentul să consolidăm DNA şi DIICOT, să întărim lupta anticorupţie şi împotriva criminalităţii organizate printr-o conducere cu autoritate şi puteri depline. Îi îndemn pe toţi procurorii care îndeplinesc cerinţele să se înscrie la concurs. Este ocazia să se implice la nivel de funcţie de decizie şi să impună acele schimbări pe care le aşteaptă procurorii pentru a lucra în anchete penale profesioniste, imparţiale şi independente. Sunt funcţii care pot da o direcţie importantă în lupta anticorupţie şi împotriva criminalităţii. Ca ministru al Justiţiei le garantez tuturor procurorilor că sunt pe deplin independenţi, că voi respinge public orice formă de presiune asupra lor şi le voi sprijini solicitările pentru buna funcţionare a instituţiilor. Ştiu că reforma sistemului judiciar este un proces greu şi că vor fi piedici. Tocmai de aceea avem nevoie de procurori şefi integri, puternici, independenţi”,  a declarat ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Calendarul, criteriile de organizare şi desfăşurare a selecţiei pot fi consultate pe pagina web a Ministerului: http://www.just.ro/anunt-selectie-procurori/.

Selecţia se va desfăşura la sediul MJ, în perioada 28 iulie - 15 septembrie, iar cei interesaţi pot depune cereri de înscriere până la 1 septembrie.

Pe 2 septembrie, va fi afişată lista cu procurorii care îndeplinesc condiţiile de participare la selecţie, urmând ca aceştia să susţină interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în perioada 6 - 9 septembrie.

Ulterior, propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN JUSTIŢIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI