Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru infracțiuni contra persoanei, noi reguli pentru eliberarea condiționată și percheziții

22 august 2019, 15:32

Guvernul va da o ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave. Proiectul propus de Ministerul Justiției a fost prezentat joi de Ana Birchall și prevede condiții mai dure pentru eliberarea condiționată, precum și alte reguli privind perchezițiile.

„Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este ca autorităţile să poată acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor”, a declarat Birchall, joi, într-o conferinţă de presă la sediul ministerului.

Ministrul a prezentat concluziile şi propunerile grupului de lucru reunit la nivelul Ministerului Justiţiei pentru analiza prevederilor legislative care privesc infracţiunile cu violenţă în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală şi sexuală a persoanelor.

„În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se propune incriminarea în mod distinct cu o pedeapsă de la 2 la 8 ani. În ceea ce priveşte liberarea condiţionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiţionată, creşterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani. În ceea ce priveşte percheziţia, cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie”, a spus Birchall, prezentând câteva dintre propunerile de modificare a legii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă