Ministerul Justiției pregătește compensații pentru actualii sau foștii deținuți din cauza condițiilor improprii din penitenciare

7 februarie 2019, 20:30

Ziua de referință stabilită în proiect pentru calculul compensațiilor referitoare la condițiile improprii din penitenciare este 24 iulie 2012, moment considerat 0 în ceea ce privește aglomerația din penitenciare.

Cererea poate fi făcută de oricare actual sau fost deținut care a stat mai mult de 2 zile în arest în condiții grele și trebuie înaintată Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Conform documentului, obținut de surse sindicale, de compesații financiare pot beneficia chiar și urmașii deținuților care, după ce au formulat cererea de despăgubire, au încetat din viață.

Cei care se consideră nedreptățiți de condițiile din închisorile românești ar urma să primească o sumă fixă pentru fiecare zi în care stau în condiții improprii. Suma stabilită este de 5 lei.

Proiectul de lege a stârnit revolta angajaților din sistemul penitenciar.

În document se mai arată că, prin derogare, de compensații financiare ar putea beneficia și persoanele care au fost închise înainte de 24 iulie 2012.

Condiția este ca, la data formulării cererii, să aibă solicitări la CEDO privind condițiile improprii de deținere din penitenciare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite