Ministerul Justiției a avut obiecțiuni multiple la emiterea unei ordonanțe de urgență pe cele două dorințe de legiferare pe care premierul le-a expus, a spus Alina Gorghiu, la Tema Zilei

24 august 2023, 22:27

Sunt trei modalități prin care se poate adopta un act normativ, a explicat ministrul Justiției: Ordonanța de urgență și aici o declar public: Ministerul Justiției a avut obiecțiuni multiple la emiterea unei ordonanțe de urgență pe cele două dorințe de legiferare pe care premierul le-a expus pentru că riscam, erau riscuri de neconstituționalitate vădite. Mai e un proiect de lege care poate să vină prin Guvern, depus în Parlament, dar durează, varianta II – o inițiatică parlamentară asumată de coaliție la nivel de Parlament și această variantă, angajarea răspunderii, care e o situație de excepție, așa este descrisă în jurisprudența constituțională.

Întrebată dacă este justificată situația de excepție, Alina Gorghiu a răspuns că ar fi urgența, asta dacă chiar ținem să facem o reformă a administrației din România. Alina Gorghiu: Însă pentru mine, ca om politic, e mai importantă maniera în care se va reglementa, că-i angajare de răspundere, că este proiect de lege, important va fi pachetul de măsuri pe care îl iei prin aceste inițiative.

Ministrul liberal a adăugat că noi nu am avut ședință de Birou Politic Național, eu nu am știut de ideea de angajare a răspunderii. Președintele partidului, Nicolae Ciucă, ne-a comunicat că vom discuta setul de măsuri în ședința de BPN. Vom avea ședința pe 1 septembrie.

Cât privește dacă este de acord cu această formă de legiferare, Alina Gorghiu a spus: Eu n-am văzut nicio variantă. Va trebui ca acest proiect să fie elaborat de Ministerul Finanțelor și va trece oricum pe la Ministerul Justiției, la avizare. Voi comunica pubic opinia pe care o am.

Citește și: Alina Gorghiu, la TVR Info, despre cum ar trebui abordată problema drogurilor: Va trebui să discutăm cu tinerii, să punem la masă specialiști, să facă autoritățile statului un desant în toate școlile din România

CONTEXT:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă pentru reforme și dreptate socială, a subliniat Marcel Ciolacu.

Anunț că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament, pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această țară înainte şi cine se opune și luptă pentru privilegii și pentru marile averi. Eu cred că aceasta este calea şi vă anunț că voi merge înainte, cu toată fermitatea., a mai adăugat prim-ministrul României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite