Ministerul Finanţelor a împrumutat 7,9 mld. lei de pe piaţa internă şi 2,5 mld. euro de pe extern

Suma împrumutată de Ministerul Finanţelor în lei în noiembrie de la băncile de pe piaţa locală a ajuns la 7,86 mld. lei, cu 55,4% peste programul de împrumuturi pentru această lună, în timp ce în euro a împrumutat 2,5 mld. euro de pe piaţa externă.

02 Decembrie 2020, 10:54 (actualizat 02 Decembrie 2020, 11:09) Știrile TVR |
Ministerul Finantelor / FOTO: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Ministerul Finanţelor s-a înţeles cu băncile la licitaţiile cu titluri de stat în lei, împrumutând în noiembrie mai mult cu 2,8 mld. lei faţă de nivelul programat. Pentru luna noiembrie Trezoreria Statului avea planificate împrumu­turi de pe piaţa internă de peste 5 mld. lei.

Însă la licitaţia pentru titluri de stat în euro de pe piaţa locală din noiembrie, cererea băncilor a fost mai mult decât dublă faţă de nivelul pro­gra­mat, dar Ministerul Finanţelor nu a împru­mutat nicio sumă în condiţiile în care nu s-a înţeles cu băn­cile în privinţa dobânzii, considerând nivelul inacceptabil.

Eşecul licitaţiei în euro pe piaţa in­ternă venea după ce în aceeaşi săptămână Ministerul Finan­ţe­lor ie­şise pe pieţele externe şi împru­muta­se 2,5 mld. euro, la a patra emisiune de bonduri externe din 2020.

Împrumuturile totale ale sta­tului prin bonduri externe din 2020 sunt de 8,8 mld. euro şi 3,3 mld. dolari.

De pe piaţa internă, de la înce­pu­tul anului până acum, Ministerul Finanţelor a îm­pru­mutat aproape 2,3 mld. euro. La finalul lunii oc­tom­brie statul a luat de la băncile locale suma re­cord de aproape 1,65 mld. euro, cea mai mare va­loa­re la o singură emisiune de titluri în euro pe intern.

 

 

 

sursa mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI