Ministerul Educației vrea ca toți elevii să se întoarcă în bănci din 5 mai. Sorin Cîmpeanu: „Mai au foarte puţin timp până la examenele naţionale şi au acumulat foarte multe pierderi din cauza educaţiei online””

26 aprilie 2021, 17:53

Până acum, doar preșcolarii și cei din învățământul primar au putut să vina toți la ore, indiferent de scenariul impus de evoluția pandemiei. Ministerul Educației vrea să schimbe acest lucru, chiar după vacanța de primăvară.

„Elevii de clasa a VIII-a revin la școală pe data de 10 mai și au cursuri până pe 11 iunie. Nu se justifică, în opinia Ministerului Educației, condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi din clasele terminale, în condițiile în care în aceeași școală, în condiții similare, suprafețe identice ale claselor, cei de clasa a IV-a pot veni la școală cu efectiv complet”, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

S-ar asigura astfel pregătirea nediscriminatorie a tuturor elevilor care susțin examenele naționale peste două luni, consideră oficialii din educație. Decizia finală depinde însă de Ministerul Sănătății. Iar reprezentanții elevilor au unele rețineri.

“Propunerea noastră este ca elevii din clasele terminale să poată să aleagă dacă vor să meargă la şcoală în format fizic sau în format online”, a precizat Rareș Pîrvu – Consiliul Elevilor.

Nici în rândul părinților nu există consens. Doar două treimi dintre ei cred că elevii ar trebui să meargă fizic la școală, indiferent de numărul îmbolnăvirilor de COVID.

Iulian Cristache, președintele Federației Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: „Sunt părinți care se vor opune cu certitudine și în special sunt cei din mediul urban acolo unde au putut beneficia de un act educațional cât de cât optim. (…) Trebuie să găsim o soluție astfel încât să putem să ne pregătim de întoarcerea în școală nu numai acum după acesta perioada de sărbători pascale ci începând cu luna septembrie”.

Ministerul Educației cere ca testele COVID non-invazive să poată fi utilizate în școli în cazul elevilor prezenți la ore și care au simptome de boală. Guvernul ar urma să decidă cine cumpără aceste teste.

Ultima zi de școală pentru elevii care susțin Bacalaureatul și Evaluarea Națională va fi pe 4 iunie, respectiv 11 iunie. Pentru toți ceilalți  anul școlar se va încheia pe 25 iunie.

STRUCTURA AN ŞCOLAR 2020 – 2021

Clasa a VIII-a

vacanţă : 30 aprilie 2021 – 9 mai 2021;

cursuri:   10 mai 2021 – 11 iunie 2021;

Evaluare Naţională : 22 iunie 2021 – 25 iunie 2021;

Clasa a XII-a şi a XIII-a seral

vacanţă: 30 aprilie 2021 –  9 mai 2021;

cursuri : 10 mai 2021 –  4 iunie 2021;

Evaluare competenţe: 14 iunie 2021 – 25 iunie 2021;

Bacalaureat: 28 iunie 2021 – 1 iulie 2021 ;

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite