Ministerul Educației, recapitulare la izolare socială. Subiectul nr.1 – Organizarea examenelor

Bacalaureat
Bacalaureat
28 aprilie 2020, 15:11

Subiectul nr.1 – ORGANIZAREA EXAMENELOR

La aproape o lună de la începerea celui de-al doilea semestru școlar, în 6 martie, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) aproba suspendarea cursurilor în școli din 11 până pe 22 martie, ”cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației” generate de Covid-19. Semestrul doi începuse cu doar o lună mai devreme.

MEC a luat act și, a doua zi, prin Adresa nr.79, a amânat, pe perioadă nedeterminată, toate examenele naționale, olimpiadele, competițiile sportive și celelalte activități în comun ale elevilor.

După trei săptămâni, pe 30 martie, MEC a anunțat ”un set de cinci resurse de antrenament tip test. Acestea respectă modelul subiectului de examen și au fost publicate la 30 martie 2020 pe rocnee.eu/testeantrenament,” baremele pentru autoevaluare urmând a fi publicate pe același site.

Pe 7 aprilie, MEC s-a întâlnit cu ”reprezentanții elevilor, studenților, părinților, cadrelor didactice și cei ai Consiliului Național al Rectorilor” și a anunțat că: ”În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și ale examenului național de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie, iar programa de examen nu va cuprinde materia din semestrul al II-lea”. Dar subiectele pentru teze vor fi concepute din ce s-a studiat până la 11 martie 2020, adică în prima lună din semestrul doi. Situația școlară a elevilor urma să fie ”încheiată cu minimum două note, cărora li se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul”. ”Calendarele aferente proceselor amintite mai sus” urmau să fie anunțate de MEC. Între timp, a venit vacanța de primăvară: din 4 în 21 aprilie.

Pe 14 aprilie, ministrul Monica Anisie a aprobat prin ordin ”revizuirea programelor de examen pentru Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a și examenul național de Bacalaureat, fără conținuturi aferente semestrului al II-lea al anului școlar în curs,” pentru ”egalitatea de șanse pentru toți elevii care vor absolvi învățământul gimnazial, respectiv liceal, dar și o evaluare obiectivă, la nivel național.” Măsura a fost agreată”cu partenerii educaționali” consutați în 7 aprilie.

În ziua 21 aprilie s-a terminat vacanța de primăvară. In 27 aprilie, în cea mai recentă conferință de presă și la două luni de criză, MEC a renunțat la teze, mediile urmând să fie încheiate cu minimum două calificative sau note. Evaluarea Națională a fost programată în 15 iunie, iar Bacalaureatul în 22 iunie, începând cu probele scrise și continuând cu probele pentru competențe. Pentru certificare în învățământul profesional și postliceal, examenele vor fi susținute ”pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată”.

O lună și jumătate până la examene!  Ministerul urmează să mai comunice modalitățile de încheiere a situației pentru elevii care nu au două note; cum se vor organiza și desfășura examenele naționale; ce se întâmplă cu probele orale prealabile pentru liceele bilingve la Evaluarea Națională; ce se întâmplă cu probele orale din examenele de competențe pentru Bacalaureat; cum și când se suțin examenele de titularizare pentru cadrele didactice, despre care MEC a spus până acum ”că se vor desfașura cu respectarea măsurilor de siguranță.”

Autor: Mihaela Căciuleanu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite