Ministerul Educației întreabă părinții și profesorii ce materii ar trebui eliminate sau incluse în programa școlară

Oficialii ministerului au pregătit chestionare online care trebuie completate până la jumătatea acestei luni. S-a ajuns aici pentru că există o lege de reducere a numărului de ore, care ar trebui să intre în vigoare din anul școlar viitor. Ministerul Educației speră că la finalul acestei campanii va afla cum să le ușureze viața elevilor.

06 Martie 2020, 12:13 (actualizat 06 Martie 2020, 20:43) |
Chestionare online pentru părinți și profesori
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Copleșiți de numărul de ore pe care le petrec la școală, elevii ar putea avea o surpriză plăcută. Se reduc numărul de ore și disciplinele, pentru că așa spune legea adoptată la finalul anului trecut. Doar că oficialii Ministerului Educației nu au găsit până acum soluții pentru aplicare. Una dintre ele: consultarea celor vizați de schimbare.

Un grup de lucru format din experți în educație va analiza rezultatul chestionarelor.

Reprezentanții elevilor spun că și-ar fi dorit și ei să fie consultați.

Asociațiile de părinți au cerut încă de acum 2 ani reducerea numărului de ore și schimbarea programei școlare.

Legea care așteaptă să intre în vigoare din anul școlar 2020-2021 prevede că numărul de ore va fi, în medie, de 20 pe săptămână la învățământul primar, 25 la cel gimnazial și 30 la liceu.

________________________________________

"După cum știți deja, trebuie puse în aplicare prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, art. 66 alin. (1). Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este „în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate", se arată în introducerea chestionarelor.

Pe 21 noiembrie 2019, ministrul Monica Anisie anunța la Realitatea TV că "în ianuarie putem să vedem primii pași de consultare publică pentru planurile-cadru" noi, conforme legii care a redus numărul de ore de școală.

"Există deja o lege. Legea este lege și trebuie aplicată. Ea scade numărul de ore. Trebuie să aplicăm legea, de aceea am anunțat deja că trebuie, prin consultare publică, să realizăm noile planuri-cadru. Stabilim disciplinele și numărul de ore și după aceea stabilim grupurile de lucru pentru noile programe", a declarat atunci Anisie.

În același timp, sindicatele din educaţie anunţau în urmă cu două zile că reducerea numărului de ore de școală, promulgată deja de președintele Iohannis și care ar trebui aplicată din septembrie, va fi amânată.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI