Ministerul Educației reduce cu 29.400 locurile pentru învățământul preuniversitar cu frecvență la zi. Sunt suplimentate locurile pentru învățământul profesional

Numărul locurilor în liceele teoretice va scădea cu 30 de mii din toamnă, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. În schimb vor fi mai multe locuri în şcolile profesionale. Ministrul Educaţiei spune că schimbarea răspunde solicitărilor venite de pe piaţa muncii şi dă asigurări că toţi elevii de clasa a 8-a vor avea unde să-şi continue pregătirea şcolară.

23 Aprilie 2019, 11:54 (actualizat 23 Aprilie 2019, 17:02) |
Elevi de liceu

Ministerul Educației a anunțat că va tăia din această toamnă locurile disponibile în liceele teoretice. În aceste unități ar urma să fie școlarizați 134 de mii de copii, față de 165 de mii în prezent.

În proiectul de hotărâre de guvern care ar urma să fie aprobată mâine, prevede și suplimentarea locurilor în școlile profesionale, pâna 60 de mii.

Schimbarea nu va fi însoțită însă de măsuri care să îi vizeze pe profesori sau baza materială destinate acestora.

Reprezentanții asociațiilor de părinți sunt de acord cu finanșarea mai multor locuri la profesională, dar subliniază că elevii au nevoie de o pregătire de calitate care să-i transforme în angajați căutați pe piața muncii.

Experții în Educație atrag atenția că schimbarea i-ar putea lua prin surprindere pe unii dintre absolvenții de clasa a 8-a care se pregătesc pentru Evaluarea Națională și speră să prindă un loc la liceu, mai ales dacă n-au fost ajutați să-și dea seama pentru ce parcurs profesional sunt potriviți.

Guvernul și-a propus creașterea la 60% a ponderii elevilor înscrişi în învăţământul liceal tehnologic şi în învăţământul profesional, până în 2020.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI