Ministerul Educației Naționale se răzgândește. Probele de aptitudini pentru admiterea la liceu se susțin începând de mâine

14 mai 2019, 10:40

Ordinul emis de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, și retras până la urmă după ce a iscat un val de reacții, prevedea că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu nu se mai desfășoară între 15 și 17 mai, cum era stabilit inițial, ci se amână pentru perioada 10-12 iunie.

Asta, în condițiile în care înscrierile se încheiaseră deja, iar mâine urmau să înceapă testările.

Ordinul amână pentru 30 mai și termenul pentru tipărirea broșurii cu locurile la licee și școli profesionale.

Bulversați și contrariați, sindicaliștii i-au cerut ministrului Educației să revină asupra deciziei. Au amenințat chiar cu proteste.

Documentul, care nu fusese publicat în Monitorul Oficial, a fost retras între timp.

Ministrul Educației a precizat pentru Știrile TVR că probele merg mai departe, așa cum era stabilit. Astfel, probele pentru verificarea aptitudinilor și a cunoștințelor de limba modernă încep miercuri și se încheie vineri, 17 mai, conform calendarului stabilit anul trecut.

Invitată la Tema Zilei, Ecaterina Andronescu a explicat de unde a pornit totul.

„În momentul în care vrei să schimbi ceva, categoric deranjezi pe foarte mulți și sigur că, de aici, foarte, foarte multe supărări. În esență, pentru cazul acesta, în mod normal, școlile ar trebui să ofere o broșură pentru cei care sunt interesați de ce școlarizează fiecare unitate școlară în parte și această broșură nu este gata acum. Va fi gata peste puțină vreme, probabil cam peste două săptămâni. Nu era nicio nenorocire dacă deplasam aceste perioade din calendar, le deplasam puțin mai spre vară. Dar, pentru că ce n-am știut la momentul acela a fost faptul că ieri au început înscrierile, și sigur că nu puteam să-i încurcăm pe cei care s-au înscris să susțină probele de aptitudini și de limbă străină pentru liceele vocaționale și pentru liceele bilingve… (…) Nici nu apuci să vorbești despre ceva și discuția publică ia o amploare absolut îngrozitoare, ceea ce vă mărturisesc că mă sperie, pentru că sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem și pe care sistemul le așteaptă pe cele mai multe de foarte multă vreme”, a declarat ministrul Educației.

______________________________________

ACTUALIZARE  Ecaterina Andronescu se răzgândește și anulează modificarea de ultim moment: probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu vor fi susținute de elevii de clasa a VIII-a începând de mâine, așa cum prevedea și până acum calendarul examenelor, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. Ministrul a precizat că modifică doar “durata de apariție a broșurii cu oferta educațională”, adică repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale.

___________________________________

Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret solicită anularea ordinului ministrului Educației 3995 din 13 mai, prin care se schimba calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, sindicaliștii amenințând că, în caz contrar, vor demara acțiuni de protest împreună cu asociațiile de părinți și elevi.

„Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimba calendarul admiterii in învățământul liceal de stat, cu toate ca unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat in prealabil cu niciun partener social.  Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională”, precizeaza Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, într-un comunicat remis luni.

Potrivit reprezentanților sindicatelor din Educație, prin același act, se amână până la 30 mai și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret a transmis și o scrisoare deschisă prin care solicită anularea ordinului și discutarea lui cu federațiile sindicale cu asociațiile părinților și elevilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite