Ministerul Educației: Vineri, pe 25 ianuarie, nu se țin cursuri în învățământul preuniversitar! Decizie luată după informarea primită de la Ministerul Sănătății privind gripa

23 ianuarie 2019, 18:04

La camera de gardă a Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” veneau, în medie, 300 de oameni pe zi săptămâna trecută. Acum, cifra a crescut la 700! 90% dintre pacienţi au simptome specifice gripei: febră 39, 40, dureri musculare şi de cap, tuse.

Astfel de situații se repetă la multe spitale din țară. Oficial, România a traversat a doua săptămână epidemică, adică numărul cazurilor a crescut cu mai mult de 20% față de nivelul așteptat. Ca să facă faţă numărului mare de cazuri, a fost triplat numărul medicilor.

În aceste condiții, ministerele Sănătății și Educatiei au decis să suspende cursurile în toate școlile, grădinițele și creșele din țară.

Ministerul Sănătăţii a informat miercuri Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi, anunţă Ministerul Sănătăţii.

„Vom continua să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţara. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continua triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada urmatoare. Alte decizii de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual.

După suspendarea cursurilor, vor fi luate măsuri pentru parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv al anului școlar, subliniază Ministerul Educației.

Măsurile vor fi stabilite de Consiliul de administrație al unității de învățământ și comunicate ministerului.

În alertă și doar la un pas de epidemie, autoritățile au hotărât să cumpere încă 25 de mii de doze de vaccin. Cu ele vor fi imunizați gratuit bătrânii, copiii, femeile gravide și bolnavii cronic.

Numărul cazurilor creşte de la o zi la alta. La fel şi al deceselor.

Printre ultimele victime este un bărbat de 62 de ani, din Bihor, care avea şi alte probleme de sănătate şi nu fusese vaccinat.

Conducerea Spitalului Judeţean din Constanţa a decis să interzică accesul vizitatorilor în unitatea medical, după ce a crescut numărul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute. Doi dintre bolnavi şi-au pierdut viaţa.

Perioada de incubaţie a virusului gripal este de 2, 3 zile. În unele cazuri însă, simptomele pot apărea chiar şi după 7 zile.

Doctorii ne recomandă să ne vaccinăm. Încercaţi să evitaţi spaţiile aglomerate şi, dacă nu puteţi, folosiţi măşti de protecţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite