Ministerul Educației, sesizare penală după ce subiectele primei probe din Evaluarea națională au fost făcute publice înainte de termen

Sorin Cîmpeanu ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu ministrul Educației
22 iunie 2021, 17:07

Potrivit ministrului Educației, au fost 3 astfel de situații, la 3 școli.

„La nivel naţional, cu unele excepţii, nu au fost incidente majore. Am existat incidente la nivelul a trei şcoli în care subiectele au fost făcute publice în pofida reglementărilor. În acest sens, Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări. (…) Faptul că din trei şcoli au ajuns publice subiectele verificăm şi organele de cercetare penală verifică, de asemenea. Este posibil să fi ajuns chiar cu câteva minute înainte de începerea examenului, denotă o slabă pregătire a directorilor de şcoli. Da, cu siguranţă vor exista sancţiuni. Iar pentru modul în care au fost făcute publice subiectele din cele trei şcoli (…), în afară de sancţiunile pe linia Ministerului Educaţiei este vorba despre cercetare penală. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală, tocmai pentru a învăţa să respectăm regulile”, a declarat ministrul.

VEZI Subiectele și baremele de corectare la Limba și Literatura Română

„Până la această oră, la examenul de Evaluare naţională, proba de Limba şi literatura română, am înregistrat prezenţa a 123.563 elevi din totalul celor 131.177 înscrişi. Este vorba despre un procent de 94,2%, un procent mai mare decât cel al elevilor prezenţi anul trecut, 93,1%. Practic, 7.616 elevi înscrişi la examenul de Evaluare naţională nu s-au prezentat”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

În Bucureşti un candidat a fost eliminat din examen.

„În Bucureşti, din 12.006 – numărul absenţilor a fost de 190, având din păcate şi un eliminat din examen. Singurul caz de eliminare din examen a fost acela al elevului din Bucureşti”, a subliniat ministrul.

Un alt incident a avut loc la Satu Mare, unde unui număr de 10 elevi le-au fost distribuite alte subiecte decât cele care trebuiau să le fie date.

„Un alt exemplu, un alt incident – astăzi au fost distribuite pentru un număr de zece elevi în Satu Mare alte subiecte decât cele care ar fi trebuit să fie distribuite . (…) Elevii vor susţine mâine din nou examenul pe subiectele de rezervă care au fost extrase în această dimineaţă şi care sunt secrete până mâine dimineaţă”, a spus Cîmpeanu.

Candidaţii la Evaluarea naţională au avut de rezolvat la primul subiect la proba la Limba şi literatura română cerinţe pe baza textelor „Pantera neagră” de Sorin Titel şi „Falsa generozitate” de Stela Giurgeanu.

La primul subiect, absolvenţii de gimnaziu care au susţinut proba la Limba şi literatura română au avut şi de prezentat, în cel puţin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conţinutului, între fragmentul din ‘Pantera neagră’ de Sorin Titel şi fragmentul extras din „Falsa generozitate” de Stela Giurgeanu.

Candidaţilor li s-a mai cerut să realizeze şi un text de 50-90 de cuvinte valorificând textul „Pantera neagră” de Sorin Titel.

De asemenea, la primul subiect, candidaţii au avut de asociat fragmentul din ‘Pantera neagră’ de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o asemănare şi o deosebire de conţinut dintre ele.

La cel de-al doilea subiect, absolvenţii de gimnaziu au avut de scris un text narativ de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinte o situaţie neprevăzută din timpul unui joc şi să insereze o secvenţă descriptivă şi una dialogată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite