Ministerul Educației, recapitulare la izolare socială. Subiectul nr.3 – Profesori orientați online

O lectură cronologică a comunicatelor de presă și a ordinelor de ministru de până acum, relevă modul în care Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a gestionat criza provocată de pandemia COVID-19. Deciziile MEC sunt importante pentru 3 milioane de elevi și 200 de mii de cadre didactice din România, din toate ciclurile de învățământ.

01 Mai 2020, 14:08 (actualizat 01 Mai 2020, 22:38) Știrile TVR |
Ministerul Educației, recapitulare la izolare socială

Subiectul nr.3 – PROFESORI ORIENTAȚI ONLINE

Pe 11 ianuarie, în școli începe semestrul doi. La nici o lună, pe 6 martie, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) suspendă cursurile între 11 și 22 martie, cu posibilitatea de ”prelungire în funcție de evoluția situației” generate de Covid-19.

MEC ia act și ”încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie.” Pe 10 martie, Ministerul anunță că ”Inspectoratele școlare județene și Casele Corpului Didactic, susținute prin infrastructura proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” - CRED, au posibilitatea de a încărca în cloud (spațiu virtual de stocare) resurse educaționale deschise, care pot fi accesate de către toți elevii și profesorii din România”. CRED este un proiect activ în perioada 2017-2021, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, al cărui beneficiar este chiar MEC și care are ca obiectiv abiltarea curiculară a 55.000 de cadre didactice din învățământul primar și gimnazial. Buget 42 de milioane de euro.

Tot  pe 10 martie, ”în vederea continuării procesului didactic” ministerul ”face apel la cadrele didactice să contribuie cu resurse educaționale deschise”, în beneficiul tuturor, ”accesibile pe red.educred.ro”.  Propunerile  ”pot fi încărcate direct, de către profesorii care au conturi pe platformă (de tipul @educred.ro) sau cu ajutorul experților de e-learning angajați în cadrul proiectului (lista acestora are acoperire națională și este publicată aici)”.

Cum ”proiectul CRED se adresează cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial, MEC are în vedere activarea resurselor utilizate în cadrul proiectului ROSE dedicate învățământului secundar și crearea unui canal youtube dedicat liceenilor.”, a mai precizat ministerul.

Pe 16 martie intervin decretul prezidențial care instituie starea de urgență și regulile de izolare socială pentru toți românii.

CITIȚI ȘI: Ministerul Educației, recapitulare la izolare socială. Subiectul nr.1 – Organizarea examenelor

Ministerul Educației, recapitulare la izolare socială. Subiectul nr.2 – Organizarea profesorilor

După o săptămână, pe 24 martie, MEC ”lansează platforma Digital pe educred.ro (digital.educred.ro)”, dezvoltată tot de proiectul CRED,  unde ”toate resursele colectate pe platformă sunt gratuite” și unde ”cadrele didactice pot accesa resurse de învățare necesare pentru susținerea activităților la distanță cu elevii, instrumente digitale cu ajutorul cărora pot fi dezvoltate astfel de resurse, platforme de învățare colaborativă, adaptată contextului clasei de elevi (și resurselor de la nivel de școală), dar și instrumente utile de comunicare și colaborare la distanță, precum și comunități de învățare în care pot fi împărtășite experiențe și resurse cu alți colegi de disciplină. Platforma pusă la dispoziție de Minister conține, de asemenea, o secțiune de Resurse Educaționale Deschise – RED, centralizate în secțiunea „Resurse ISE” a site-ului”.

Pe 30 martie, MEC ”a identificat instrumente și resurse digitale, care pot fi utilizate la învățarea de acasă, cea asistată de tehnologie și le-a centralizat în platforma DIGITAL pe educred.ro”. ”Recomand fiecărui cadru didactic să selecteze instrumentele și resursele cele mai adecvate sau să-și creeze propriile resurse”, a precizat Ministrul Educației.

Pe 22 aprilie, prin ordin de ministru, MEC ”pune la dispoziția” tuturor portalul Digital pe educred.ro” și decide:  ”Conducerea fiecărei unități de învățământ va sprijini accesul cadrelor didactice la platforme educaționale și va organiza un program săptămânal cu activități de învățare online pentru fiecare disciplină de studiu.”

Pe 27 aprilie, MEC a anunțat că ”se va continua învățarea asistată de tehnologie până în data de 12 iunie”, până la încheierea anului școlar cursurile rămânând suspendate.

 

Autor: Mihaela Căciuleanu

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI