Ministerul Culturii vrea să scoată Comisiile Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din avizarea proiectelor imobiliare din zonele protejate

Potrivit unui proiect care se află în dezbatere publică, Ministerul Culturii vrea să scoată Comisiile Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din avizarea proiectelor imobiliare din zonele protejate, dacă proiectul imobiliar este semnat de un expert atestat de instituție. Intenția este aspru criticată de specialiștii în protecția patrimoniului, care spun o astfel de modificare "va da mână liberă rechinilor imobiliari".

30 August 2021, 07:24 (actualizat 30 August 2021, 07:27) |

În prezent, oricine are o locuință într-o zonă protejată, chiar dacă nu este încadrată ca monument istoric, pentru orice lucrare cât de mică trebuie să primească avizele Comisiilor Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din cadrul Ministerului Culturii, avize care pot dura luni.

Pentru a nu se mai ajunge în această situație, Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică un proiect prin intermediul căruia vor fi eliminate cele două comisii și vor fi înlocuite de un expert.

Demersul este aspru criticat de specialiștii în protecția patrimoniului, dar și de arhitecți.

Cu toate acestea, există și voci care spun că tocmai din cauza acestor întârzieri ale avizelor care pot veni și după 9 luni de zile, comisiile ar trebuie desființate.

Ministrul Culturii, inițiatorul proiectului, susține că prin desființarea comisiilor de avizare s-ar reduce birocrația.

În contextul proiectului controversat, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, i se reproșează tot mai des că prin acest demers ar favoriza dezvoltatorii imobiliari.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI