Ministerul Culturii: Jocul de oină, în inventarul elementelor vii de patrimoniu cultural

Oina sportul național românesc
Oina sportul național românesc
23 octombrie 2020, 22:55

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, dosarul de înscriere a fost redactat de experți din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.

„Răspândit pe întregul teritoriu al României, jocul de oină este practicat atât în forma sa reglementată, prin asociațiile și cluburile care participă la competițiile organizate de Federația Română de Oină, cât și în cadrul comunităților care au păstrat până astăzi această tradiție, cu ocazia sărbătorilor religioase, evenimentelor festive și altor manifestări locale”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, oina își are originea în jocurile cu bâta și mingea practicate de păstori și a fost prezentă în viața comunităților din toate regiunile istorice ale României, cu denumiri diferite, printre care hoina, ogoiul (Bucovina), fuga (sudul Transilvaniei), țuru, de-a lunga (centrul Transilvaniei), apuca, matca-mare (Maramureș), hâlca, lopta-pila, hapucul, hopaciul (nordul Transilvaniei), de-a patru să stăm, lopta-lungă, baciul, baș (Banat).

Ministerul Culturii susține că, în prezent, jocul de oină cunoaște o extindere internațională, fiind practicat astăzi în state ca India, Indonezia, Marea Britanie sau Nepal.

„Prin includerea sa în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, jocul de oină primește o justă confirmare a statutului său de , acordat prin Legea 96/2016 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000”, se mai arată în comunicat.

 

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite