Ministerul britanic al Apărării: Rusia a pierdut o treime din forțele sale terestre. Invazia nu decurge conform planului

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
16 mai 2022, 10:42

Cea mai recentă evaluare a autorităților britanice asupra evoluțiilor conflictului a concluzionat că principala direcție a atacului Rusiei – bătălia pentru Donbas – se „află în semnificativă întârziere”.

„În ciuda progreselor inițiale la scară mică, Rusia nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale substanțiale în ultima lună, înregistrând în același timp și niveluri ridicate de uzură”, susține Ministerul Apărării. „Rusia a pierdut acum o treime din forța sa de luptă terestră angajată în februarie”, atrag atenția autoritățile britanice.

Forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina, la începutul invaziei, erau estimate între 150.000 și 190.000 de soldați.

La o reuniune a NATO de la Berlin, în acest weekend, Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat: „Putin trebuie să se confrunte cu o înfrângere susținută în Ucraina, Rusia trebuie ținută sub control, pentru ca o astfel de agresiune să nu se mai repete”.

Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a afirmat în finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort” şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”.

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.

„Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade”, a subliniat Stoltenberg.

El a asigurat că ţările NATO sunt gata să le confere „garanţii de securitate” Finlandei şi Suediei înainte de aderarea lor, în special prin întărirea prezenţei Alianţei în aceste ţări. „Finlanda şi Suedia sunt preocupate de perioada interimară (…), vom încerca să accelerăm acest proces”, a spus Stoltenberg.

La rândul ei, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat într-o întâlnire cu presa la finalul reuniunii NATO că ţările aliate sunt gata să ajute militar Ucraina cât timp va fi necesar.

„Suntem de acord să nu încetăm eforturile naţionale, mai ales în materie de asistenţă militară, şi că nu o vom face cât timp Ucraina va avea nevoie de această asistenţă pentru a-şi asigura autoapărarea ţării”, a declarat Baerbock.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite