Ministerul Apărării rus anunţă că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului ucrainean Soledar. Ucraina neagă oficial informația

Soledar după invazia rușilor / captură video
Soledar după invazia rușilor / captură video
13 ianuarie 2023, 13:52

Capturarea acestei localităţi de către Rusia va permite trupelor sale să taie liniile de aprovizionare ale forţelor ucrainene în oraşul Bahmut, situat în apropiere şi mult mai mare, potrivit ministerului.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent afirmaţiile Ministerului rus al Apărării.

UPDATE La foarte scurt timp după acest anunț, Ucraina a negat oficial declarația ministerului rus al Apărării cu privire la capturarea orașului Soledar:

Declarațiile Ministerului Apărării Rusiei cu privire la capturarea orașului nu sunt adevărate. Sunt bătălii în Soledar„, a declarat Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al grupului estic al armatei ucrainene, citat de The Guardian.

Anterior, Kievul declarase vineri că forţele sale ţin piept unei ofensive ruse de ‘mare intensitate’ la Soledar, după o ‘noapte fierbinte’ în această mică aşezare din estul ţării, supus unei presiuni crescute din partea trupelor Moscovei, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american care monitorizează evoluţia luptelor în timp real, afirma că ‘forţele ruse au capturat probabil (de fapt) Soledar în 11 ianuarie’, adică miercuri, potrivit AFP.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească la 20:00 GMT pentru a discuta despre situaţia în Ucraina, la aproape 11 luni de la declanşarea invaziei ruse în această ţară.

‘Inamicul şi-a aruncat aproape toate forţele principale în direcţia (regiunii) Doneţk şi menţine o ofensivă de o puternică intensitate’, a declarat pe Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean, Ganna Maliar.

‘Noaptea a fost fierbinte, luptele au continuat’, a spus ea. ‘Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar noi vom câştiga’, se declară convinsă Ganna Maliar.

În cazul în care se confirmă, cucerirea Soledar, unde au rămas în jur de 500 de persoane din cei 10.000 de locuitori pe care îi avea înainte de război oraşul, astăzi complet distrus, ar permite Moscovei să revendice în sfârşit o victorie militară după o serie de eşecuri umilitoare, la aproape un an de la declanşarea războiului, notează AFP.

Luptele în şi în jurul Soledar făceau ravagii de mai multe luni, dar au crescut brusc în intensitate în ultimele zile, în timp ce armata ucraineană se luptă cu mercenari ai grupului paramilitar rus Wagner în acest oraş.

Referitor la ‘fotografii geoetichetate publicate în 11 şi 12 ianuarie’, ISW afirmă că acestea ‘indică faptul că forţele ruse controlează probabil cea mai mare parte dacă nu chiar întreg Soledarul şi probabil au împins forţele ucrainene în afara periferiei de vest a oraşului’.

Dar, potrivit ISW, capturarea micii localităţi ‘este puţin probabil să anunţe o încercuire iminentă a Bahmut’ şi ‘nu va permite forţelor ruse să exercite controlul asupra importantelor linii de comunicaţii terestre ucrainene’ către marele oraş din zonă.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite