Ministerul Agriculturii sprijină producătorii de roșii. România importă, anual, 50.000 de tone de tomate

13 aprilie 2017, 11:55

Roșile de mai ar fi apărut pe tarabe dacă fermierii ar fi plantat răsadurile la începutul anului. Și dacă iarna nu ar fi fost atât de geroasă.

Constantin Gâjgă, grădinar din Vidra, nu este singurul care și-ar dori să vândă roșii în lunile fără concurență. L-ar fi ajutat banii din programul Ministerului Agriculturii pentru sprijinirea celor care produc tomate în sere și solarii: 3000 de euro pe an dacă scot marfa la vânzare în mai sau în noiembrie decembrie.

Fermierii pot obține subvenția pentru producția de la începutul iernii. De fapt, ministerul sprijină producatorii de tomate pentru a diminua importurile masive din lunile în care nu există recolte locale.

Petru Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale: Dacă nu reușesc să facă întreaga cantitate până în luna mai au posibilitatea ca în ciclu doi, noiembrie, decembrie să competeze cantitatea prevăzută în actul normativ în așa fel să poată beneficia de suma de 3.000 de euro.

România importa, anual, 50.000 de tone de tomate. Producția internă acopera mai puțin de jumătate din necesarul de consum. Fermierii locali au la dispoziție 40 de milioane de euro pentru a produce roșii timpurii. Iar acest proiect ar putea fi extins pe opt ani dacă în iarna viitoare se va dovedi eficient.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă