Ministerul Afacerilor Externe, reacție la declaraţiile lui Dmitri Medvedev la adresa României: Indică frustrare și fac parte din retorica falsă a Kremlinului

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev
26 iunie 2022, 12:32

Declarațiile lui Dmitri Medvedev referitoare la decizia Consiliului European privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina fac parte din retorica falsă a Kreminului, a transmis duminică Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Iată precizările integrale ale Ministerul Afacerilor Externe român la declarațiile recente ale lui D. Medvedev:

Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.

CONTEXT

Dmitri Medvedev, unul din principalii susţinători ai lui Putin, a criticat ieri într-un mesaj postat pe Telegram, intenţia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. El a acuzat că în spatele acestui demers al Republicii Moldova se află de fapt liderii de la București care doresc refacerea României Mari. Medvedev a avertizat că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc peste 200.000 de cetățeni ai Rusiei.

Medvedv a acuzat politicienii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp, menționând că acum acest lucru se întâmplă în sens literal.

Medvedev a scris despre oficialii bucureșteni, spunând că aceștia au fost „incitați de „integratorii” de la Bruxelles și sunt bântuiți de ideea recreării proiectului România Mare, îngropată de Armata Roșie în timpul Marelui Război Patriotic”.

Oficialul a acuzat România că a „intensificat în mod deschis eforturile în diferite forme pentru a prelua „legal” Moldova”. Acesta mai adaugă că din partea Bucureștiului, nici măcar nu este vorba de unificarea „popoarelor frățești”. „Autoritățile române percep în mod arogant teritoriul dintre Nistru și Prut ca fiind „provincia lor eliberată temporar”, mai spune Medvedev.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite