Ministerul Afacerilor Externe avertizează că vor crește timpii de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că există posibilitatea ca pe data de 1 mai, la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, pentru plata taxei de pod, să se creeze coloane mai mari de autoturisme și autocare, fapt ce va duce la timpi măriți de așteptare la trecerea către România.

27 Aprilie 2019, 12:27 (actualizat 27 Aprilie 2019, 12:54) |
Coadă la vama Giurgiu. Arhivă

Potrivit unui comunicat MAE, la solicitarea autorităților vamale bulgare se recomandă ca turiștii români, care aleg să revină în țară, prin PCTF Ruse, să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod: 4 leva sau 2 euro, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Lipsa sau expirarea termenului de valabilitate a vignetei electronice BG pentru autovehiculele înmatriculate în România, la ieșirea către Giurgiu, poate duce la blocarea unei artere de taxare pentru cel puțin 10 - 20 de minute, având în vedere că persoana contravenientă va trebui să achite taxa compensatorie şi să obțină documentele justificative, subliniază sursa citată. Se recomandă ca turiștii români să se asigure că au achitat taxa pentru vigneta electronică BG și că este valabilă.

MAE menţionează că se pot folosi şi celelalte puncte de trecere a frontierei precum: Kardam - Negru Vodă, Durankulak - Vama Veche, Kainardja - Lipniţa, Dobromir - Krushari (ultimele două PCTF cu orar de funcţionare 8,00 - 20,00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t), Silistra - Ostrov, Oryahovo - Bechet (ferry) - cu program de funcţionare 6,00 - 24,00, Nikopol - Turnu Măgurele (ferry) şi Svishtov - Zimnicea (ferry) - ultimele două puncte cu program de funcţionare 8.00 - 20.00.

"Autorităţile abilitate vor întreprinde măsurile necesare prevenirii formării de coloane de autovehicule şi aglomerării punctului de frontieră Ruse și a zonei adiacente acestuia, manifestând o atenție deosebită pentru fluidizarea, pe cât posibil, a circulației autoturismelor și autocarelor. Acest lucru va putea conduce și la oprirea temporară a circulației autocamioanelor de tonaj mare sau tirurilor. Se recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri, care au planificat tranzit în această perioadă pe teritoriul bulgar, să ia măsurile adecvate în vederea organizării eficiente a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al şoferilor", se arată în comunicatul citat.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 5°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI