Miniștrii Energiei din statele UE participă la o reuniune crucială dedicată preţului gazului | Cehia mizează pe un compromis la Bruxelles

19 decembrie 2022, 14:51

Liderii de la Bruxelles vor să stabilească un preţ ferm până la care poate ajunge gazul, astfel încat criza energetică de pe continent să fie ținută sub control. Discuțiile asupra plafonării prețului gazului durează de câteva luni, fară să să se ajungă la o înțelegere în precedentele două reuniuni ministeriale.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie: “Este important să cădem de acord asupramecanismului de corectare pe piaţa gazului. Liderii au acordat minştrilor energiei misiunea clară de a ajunge la un acord astăzi şi am acţionat împreună cu preşedinţii şi statele membre, astfel încât cred că se poate ajunge la un acord”.

Președinția cehă a Uniunii speră în ajungerea la un compromis pentru plafonarea prețului la gaze, adică la un preț de 188 de euro pe megawatt oră.

Josef Sikela, vicepremier şi ministru al Industriei din Cehia: “Astăzi trebuie să ajungem la un acord asupra unui mecanism care vă proteja gospodăriile şi afacerile de creşterea preţului gazelor, aşa cum s-a întâmplat vara trecută. Cred că gospodăriile europene şi afacerile se aşteaptă că noi să acţionăm şi nu văd nici un motiv să nu putem ajunge la un acord. Nu există nimic care să ne împiedice să ajungem la un acord”.

În discuție se află și anularea prețului plafonat, în cazul în care scad importurile de gaz lichefiat sau consumul crește cu 15 procente într-o lună. Comisia Europeană a propus, la un moment dat, un preț de 275 de euro, iar Franța a cerut 260 de euro, însă cea mai scăzută cifră discutată a fost de 100 de euro.  Potrivit site-ului Euractiv, sunt 15 state europene care vor că prețul gazului să fie de 160 de euro pe megawatt ora. Pentru a se vota plafonarea prețului gazului este nevoie de un vot al majorității, desi este preferat un consens al celor 27 de state membre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite