Miniștrii de Externe olandez și francez, în vizită în România. Bastiaan Hoekstra și Catherine Colonna s-au întâlnit cu militarii de la Baza Cincu și au fost primiți de președintele Klaus Iohannis

Miniştrii de Externe ai Franţei şi Olandei, ţări care au militari în Grupul de Luptă NATO de pe teritoriul ţării noastre, au vizitat baza de la Cincu şi au avut întâlniri cu preşedintele Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul român de externe Bogdan Aurescu. Diplomaţii NATO şi-au reafirmat angajamentul pentru securitatea României, ţară de graniţă a Uniunii, dar şi a Alianţei Nord-Atlantice. Oficialii români au mulţumit partenerilor pentru trimiterea forţelor aliate şi echipamentelor la graniţa de Est.

27 Ianuarie 2023, 07:23 (actualizat 27 Ianuarie 2023, 22:04) Știrile TVR |

Grupul Tactic de Lupta stabilit la Cincu este solid și reprezintă o garanție că granițele NATO și UE sunt în siguranță. Sunt declarațîi făcute de miniștrii de externe ai Franței și Olandei care au fost invitați de șeful diplomației române în baza militară unde sunt cantonați și militari din cele două țări. Oficialii europeni s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă. Iar la Ministerul de Externe au abordat cea mai arzătoare temă a momentului: soarta Ucrainei și securitatea continentului european.

BOGDAN AURESCU, ministrul român al Afacerilor Externe: Am subliniat importanța continuării sprijinului comunității internaționale pentru susținerea statului vecin, în așa fel încât să câștige acest război pe care Rusia l-a declanșat ilegal. România va continua să fie o parte a soluției pentru consolidarea securității, pentru protejarea eficientă a frontierei externe, acest lucru e consemnat și în declarația semnată azi.

Cei trei miniștri au vizitat baza militară de la Cincu și au mulțumit militarilor pentru serviciul lor.

CATHERINE COLONNA, ministrul de Externe al Franței: Franţa îşi va asuma responsabilitatea care îi revine alături de aliaţii săi de fiecare dată când vor avea nevoie. În acest context bulversant e nevoie de unitate şi solidaritate de neclintit pentru a ne asigura securitatea comună, securitatea continentului nostru.

WOPKE HOESKTRA, ministrul de Externe al Olandei: Nu putem lăsa garda jos, trebuie să ne intensificăm eforturile cu mai mult ajutor militar, financiar şi cu mai multe sancţiuni. Pentru că nu există altă soluţie: Ucraina trebuie să câştige acest război pentru binele ei, dar şi pentru al nostru.

În prezent, pe teritoriul României se află peste 5.500 de militari străini.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Ministrul de Externe al Franței, Catherine Colonna, și omologul său din Regatul Țărilor de Jos, Bastiaan Hoekstra, au semnat vineri, la București, împreună cu șeful diplomației române Bogdan Aurescu, o declarație trilaterală. La conferința de presă, ministrul olandez Bastiaan Hoekstra a reafirmat sprijinul țării sale pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe viceprim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, ministru al Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra, aflat în vizită oficială în ţara noastră, căruia i-a transmis că România se aşteaptă să adere la Schengen în acest an.

"Regatul Ţărilor de Jos reprezintă primul investitor în economia României şi un partener comercial de vârf, iar cele două state au interese comune în aprofundarea cooperării bilaterale în domenii precum apărarea, energia, schimbările climatice şi securitatea alimentară", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, preşedintele Iohannis i-a transmis viceprim-ministrului olandez aşteptarea legitimă a ţării noastre de a adera la spaţiul Schengen în acest an şi importanţa continuării susţinerii pe care Ţările de Jos o acordă României în acest demers. La rândul său, viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a reafirmat sprijinul activ al Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea cât mai rapidă a României la spaţiul Schengen.

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită oficială în România.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele de dezvoltare a proiectelor comune din domeniul economic şi domeniul securităţii şi apărării, precum şi evoluţiile recente ale situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe sprijinul care trebuie acordat Ucrainei, intensificarea asistenţei umanitare şi facilitarea exporturilor de cereale. A fost discutată şi necesitatea consolidării, în continuare, a sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse.

Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul Catherine Colonna a subliniat că Franţa va continua sprijinul ferm pe care îl acordă ţării noastre în atingerea acestui obiectiv, arată Administraţia Prezidenţială.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cei trei oficiali au susținut alocuțiuni în fața unui contingent de militari români, francezi și olandezi. Ministrul Bogdan Aurescu a susbliniat faptul că România rămâne un partener de încredere al NATO și contribuie decisiv la consolidarea flancului estic al Alianței.

Bogdan Aurescu: Prezența dumneavoastră aici este și o ilustrare fermă și fără echivoc a principiului aliat: ”Toți pentru unul și unul pentru toți”

Catherine Colonna, ministrul de Externe al Franţei: Franța își va asuma responsabilitatea care îi revine alături de aliații săi de fiecare dată când vor avea nevoie. Războiul dus de Rusia ne pune pe toți în fața unor noi provocări: șubrezirea arhitecturii internaționale de securitate pe care o cunoșteam în ultimii 6o de ani , repunerea în discuție a principiilor fundamentale a Cartei Națiunilor Unite și revenirea războiului pe teritorul european.În acest context bulversant e nevoie de unitate și solidaritate de neclintit pentru a ne asigura securitateacomună, securitatea continentulu nostru.

Wopke Hoesktra, ministrul de Externe al Olandei: Rusia desfășoară acest război într-un mod pe care nu l-am mai văzut de secole. De aceea nu putem lăsa garda jos, trebuie să ne intensificăm eforturile cu mai mult ajutor militar, financiar și cu mai multe sancțiuni. Pentru că nu există altă soluție: Ucraina trebuie să câștige acest război pentru binele ei, dar și pentru al nostru.

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, la Sibiu, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Regatul Ţărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, iar agenda de discuţii a inclus în mod prioritar subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi demersurile în curs pentru avansarea acestui important dosar, informează un comunicat al MAE.

Potrivit comunicatului, Aurescu a mulţumit omologului olandez pentru poziţia de susţinere a Regatului Ţărilor de Jos în favoarea României şi a reiterat că aderarea ţării noastre "va contribui la consolidarea securităţii întregii UE şi va conferi credibilitate Uniunii". La rândul său, ministrul Hoekstra a reiterat susţinerea activă a Ţărilor de Jos pentru aderarea României, care este pregătită în acest sens.

Ministrul Aurescu a subliniat şi deschiderea României de a lucra împreună cu toţi partenerii europeni pentru a găsi soluţii eficiente la problema migraţiei ilegale, "chiar dacă România nu acceptă conexiuni artificiale dintre acest subiect şi aderarea la spaţiul Schengen". Ministrul olandez de Externe a exprimat apreciere pentru poziţia României şi pentru modul corect în care ţara noastră aplică regulamentul Dublin - temă de interes pentru ţara sa. Cei doi miniştri au convenit să coopereze strâns pe subiectul soluţiilor la nivel european privind gestionarea mai eficientă a problemei migraţiei ilegale, inclusiv din perspectiva dimensiunii externe a acesteia în relaţia cu statele terţe - surse ale migraţiei de acest tip.

Totodată, ministrul Wopke Hoekstra a reconfirmat angajamentul Ţărilor de Jos în consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, prin participarea cu trupe la Grupul de Luptă NATO din România.

Cei doi miniştri au discutat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale româno-olandeze, marcate de un dialog dinamic şi substanţial la nivel politic şi de o solidă componentă economică, Olanda fiind primul investitor străin în România, cu investiţii de aproximativ 9 miliarde euro în economia ţării noastre, menţionează MAE.

Întrevederea a avut loc în contextul vizitei oficialului olandez în România pentru consultări politice în format trilateral România - Olanda - Franţa la Bucureşti, împreună cu ministrul de Externe francez Catherine Colonna, precedate de o vizită comună a celor trei miniştri la trupele franceze şi olandeze staţionate la baza de la Cincu, în cadrul Grupului de luptă NATO din România.

Cei trei miniştri au mers apoi la București, unde au consultări politice.

Ministrul afacerilor Externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, vor fi primiţi de preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă.

Catherine Colonna, ministrul de Externe al Franţei: Franța își va asuma responsabilitatea care îi revine alături de aliații săi de fiecare dată când vor avea nevoie.
Războiul dus de Rusia ne pune pe toți în fața unor noi provocări: șubrezirea arhitecturii internaționale de securitate pe carecunoșteam în ultimii 6o de ani , repunerea în discuție a principiilor fundamentale a Cartei Națiunilor Unite și revenirea războiului pe teritorul european.În acest context bulversant e nevoie de unitate și solidaritate de neclintit pentru a ne asigura securitateacomună, securitatea continentulu nostru.




Wopke Hoesktra, ministrul de Externe al Olandei: Rusia desfășoară acest război într-un mod pe care nu l-am mai văzut de secole. De aceea nu putem lăsa garda jos, trebuie  ne intensificăm eforturile cu mai mult ajutor militar, financiar și cu mai multe sancțiuni. Pentru  nu există altă soluțieUcraina trebuie  câștige acest război pentru binele ei, dar și pentru al nostru.
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI