Miniștrii de Externe din UE decid noi sancțiuni la adresa Rusiei. Țările Baltice și Polonia cer măsuri mai dure, Germania și Olanda ezită

21 martie 2022, 20:20

Uniunea Europeană a decis de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina patru rânduri de sancțiuni, coordonate împreună cu Statele Unite ale Americii. Nu a fost de ajuns, însă. Atrocitățile le au continuat în Ucraina cu și mai mare intensitate.

JOSEP BORRELL, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene: „Rusia comite multe crime de război, acesta este cuvântul. Ceea ce se întâmplă la Mariupol e o crimă de război de proporţii, care distruge totul, bombardează şi ucide pe toată lumea, fără discriminare. Continuăm să discutăm să vedem ce tip de sancţiuni putem aplica în continuare, legate în special de energie.”

Țările Baltice și Polonia insistă pentru sancțiuni și mai aspre și chiar tăierea robinetului de petrol, însă Olanda și Germania ezită, spunând că Europa nu poate renunța la țițeiul și gazul din Rusia de pe o zi pe alta. Rămân, în aceste condiții, sancțiunile diplomatice și izolarea Rusiei pe plan internațional.

BOGDAN AURESCU, ministrul afacerilor externe: „Astăzi discutăm ce măsuri mai putem să luăm astfel încât să ajutăm Ucraina. Pentru asta trebuie să fim foarte deschişi pentru a adopta noi sancţiuni la adresa Rusiei. Trebuie de asemenea să vedem ce putem face astfel încât să izolăm şi mai mult Rusia în forurile internaţionale. Cred că este important să lucrăm mai mult aşa încât să izolăm Rusia pe arena internaţională.”

În acest context extrem de complicat, președintele american joe Biden urmează să sosească în Europa în această săptămână, mai întâi la Bruxelles, unde va participa la summitul extraordinar al NATO, Consiliul European de primăvară și formatul G7, urmând ca vineri să meargă la Varșovia, în Polonia, țară care a găzduit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, aproape două milioane de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite