Miniștrii USR-PLUS au participat la ședința de guvern. Decizia alianței rămâne cea de miercuri: Coaliția nu mai poate continua cu Florin Cîțu premier

15 aprilie 2021, 12:38

Înainte de ședința de guvern, liderii USR-PLUS s-au adunat în biroul de la guvern al vicepremierului Dan Barna. S-a făcut propunerea ca miniștrii alianței să boicoteze și azi ședința, cum au făcut ieri, dar în final aceștia s-au așezat la masă cu Florin Cîțu.

FLORIN CÎȚU, premierul României: „Le-am mulțumit colegilor mei că au găsit tăria să treacă peste decizia pe care au luat-o ieri și că au înțeles că este mult mai important să venim, să rezolvăm probleme importante pentru România. A fost mesajul meu pentru colegii mei și le mulțumesc din nou. Au făcut un pas important în a debloca situația în care suntem astăzi”.

Decizia alianței USR-PLUS rămâne însă cea adoptată ieri: coaliția nu mai poate continua cu Florin Cîțu premier. Membrii conducerii spun că azi, miniștrii au mers la Palatul Victoria, pentru că pe ordinea de zi erau mai multe acte normative privind vaccinarea și creșterea capacității de luptă cu pandemia, unele pregătite chiar de Vlad Voiculescu, ministrul demis.

OANA ȚOIU, deputat USR-PLUS: „Prezența lor astăzi în ședința de guvern și inițiativa legislativă pe care noi am depus-o azi sunt amândouă gesturi de responsabilitate față de faptul că, în primul și în primul rând, trebuie să ne uităm la starea de sănătate a românilor și la eforturile de a ieși din pandemie și abia secundar la logica politică”.

Al treilea partener din coaliție, UDMR, face apel la responsabilitate și rațiune pentru continuarea guvernării și îl susține ]n continuare pe Florin Cîțu.

KELEMEN HUNOR, președintele UDMR: „Premierul Florin Cîțu a condus guvernul cu multă răbdare și empatie în ultimele luni, nu avem niciun fel de rezerve. Considerăm că vom putea lucra în continuare cu Florin Cîțu și le cerem colegilor noștri de la USR-PLUS să facă o propunere pentru funcția de ministru al Sănătății, cât mai curând posibil”.

Liderii celor trei partide de la guvernare nu au avut încă o întâlnire după ce demiterea lui Vlad Voiculescu a declanșat prima criză serioasă în coaliție. Cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla până săptămâna viitoare.

Nici președintele Klaus Iohannis nu a intervenit până acum în discuțiile dintre partide.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE: Preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache, a declarat joi că miniştrii USR PLUS au luat „decizia responsabilă” de a participa la şedinţa de guvern, având în vedere că există decizii importante pe ordinea de zi, dar că reprezentanţii alianţei nu mai au încredere în premierul Florin Cîţu.

„Nu este niciun pas în spate. Este vorba despre un exerciţiu de responsabilitate din partea colegilor noştri miniştri. Erau decizii foarte importante, în primul rând pentru gestiunea pandemiei, erau dozele de Pfizer care trebuie să intre în ţară – trebuie aprobat acest memorandum, erau ajutoare pentru unităţi sanitare din mai multe judeţe din ţară care trebuiau aprobate, de asemenea creşterea alocaţiei de hrană pentru pacienţi, alocare de fonduri pentru medicii de familie, care participă în procesul de vaccinare. Deci erau lucruri mult prea importante pentru români, pentru ţară şi de aceea decizia noastră responsabilă a fost de a participa la şedinţa de guvern. Însă – şi din ce înţeleg şi domnul Barna a făcut acest lucru foarte limpede în şedinţa de guvern faţă de premier – poziţia noastră nu se schimbă cu absolut nimic. Încrederea noastră în premier nu mai există începând de ieri dimineaţă”, a precizat reprezentatul PLUS, pentru Digi FM.

Potrivit lui Tudorache, „pierderea încrederii” în prim-ministru a fost determinată de faptul că aceasta nu le-a comunicat în prealabil intenţiile sale, informându-i abia când decretul privind revocarea se afla deja pe masa preşedintelui.

„Noi nu am contestat niciodată şi nici acum nu contestăm dreptul premierului de a decide când nu mai poate lucra cu un ministru, dar era cât se poate de firesc, din punctul nostru de vedere, un minim gest de respect: să aibă loc o discuţie, să găsim împreună o formulă de continuare şi de tranziţie, de altfel foarte importantă acum, în plină pandemie, la Ministerul Sănătăţii, nu să fim puşi în faţa faptului împlinit. (…) Pentru cei care speculează că este o problemă de orgoliu sau de scut în jurul lui Vlad Voiculescu, în acest moment nu mai este vorba despre persoane. Domnul Cîţu a spus că nu este vorba despre persoane. Da, o guvernare nu este despre un ministru, aşa cum nu este – îmi pare rău să spun – nici despre un premier. Este vorba despre cum funcţionăm într-o coaliţie politică”, a spus europarlamentarul.

___________________________________________________________

ACTUALIZARE: Surse guvernamentale au povestit pentru Știrile TVR că, la debutul ședinței de Guvern, Dan Barna i-a reamintit premierului că nu mai are sprijinul USR Plus după demiterea lui Vlad Voiculescu. Dan Barna a subliniat, susțin aceleași surse, că miniștrii USR Plus sunt prezenți la ședință doar din responsabilitate față de cetățeni si pentru a asigura stabilitatea guvernamentală.

__________________________________________________________

ACTUALIZARE: Ședința miniștrilor USR-PLUS s-a încheiat și merg către Palatul Victoria la ședința de Guvern.

__________________________________________________________

Ședința de Guvern fusese programată inițial pentru miercuri, 14 aprilie, dar a fost amânată din cauza refuzului miniștrilor USR-PLUS de a participa după decizia premierului de a-l demite pe Vlad Voiculescu.

Ședința Guvernului este programată de la ora 13.00. Este prima întâlnire a miniștrilor după izbucnirea crizei din coaliție generată de demiterea ministrului Sănătății.

La ora transmiterii acestei știri, ședința miniștrilor USR-PLUS cu vicepremierul Dan Barna este încă în desfășurare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite