Miniștrii Guvernului Orban și-au preluat mandatele. Președintele Klaus Iohannis a participat la ceremoniile de la Externe, Justiţie, Afaceri Interne şi Apărare

5 noiembrie 2019, 09:05

Klaus Iohannis a participat la preluarea mandatului de la Externe de către Bogdan Aurescu, apoi la preluarea mandatului de către ministrul Apărări, Nicolae Ciucă, la preluarea portofoliului ministrului de Interne Marcel Vela și a ministrului Justiției Cătălin Predoiu. potrivit Administrației Prezidențiale.

Marcel Vela: Îmi doresc declararea unui război total împotriva fenomenului criminogen, infractorilor, clanurilor interlope

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat marţi, la preluarea mandatului, că îşi doreşte ca toţi angajaţii MAI „să fie în slujba poporului, cu zero politizare şi maximă profesionalizare”.

„Astăzi la Ministerul Afacerilor Interne este un nou început. „Minister” în latină înseamnă slujbaș. Așa cum îmi doresc să fie toți angajații Ministerului Afacerilor Interne, cu zero politizare, maximă profesionalizare, cu declararea unui război total împotriva fenomenului criminogen, infractorilor, clanurilor interlope şi a tuturor acelora care pun în pericol siguranța, viața și bunurile românilor”, a precizat Marcel Vela.

La ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Afacerilor Interne au participat şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

Şeful Executivului a subliniat, cu acest prilej, că angajaţii MAI vor beneficia de sprijin din partea Guvernului, însă va fi de datoria lor să se implice cu tot devotamentul în realizarea unor obiective precise.

Cătălin Predoiu: Magistraţii să gândească cu profunzime de fiecare dată când îi exercită enorma putere cu care legea i-a învestit – dacă fac sau nu dreptate

Cătălin Predoiu a preluat, marţi, de la Ana Birchall, mandatul de ministru al Justiţiei, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

„Sunt conştient de aşteptările pe care cetăţenii, pe care dumneavoastră domnule preşedinte, domnule prim-ministru le aveţi de la noi, de la Ministerul Justiţiei, un minister pe care l-am respectat ş îl respect pentru profesionalismul său. (…) Aş vrea să rezum în vorbele unui mare profesor de drept, care spune că nu poţi să faci dreptate dacă nu eşti bântuit de spiritul dreptăţii, dacă nu eşti bântuit de spiritul Justiţiei. Pentru mine, sper că pentru toţi magistraţii din România asta ar trebui să însemne profesionalism, meritocraţie şi conştiinţa faptului că nu există Justiţie de dragul Justiţiei. Se face Justiţie pentru cetăţeni. Şi cred că asta ar trebui să fie preocuparea tuturor”, a declarat Predoiu.

El a invitat toţi magistraţii, dar şi pe cei care îi ajută pe aceştia „să îşi facă meseria, să gândească cu profunzime de fiecare dată când îşi exercită enorma putere cu care legea i-a învestit – dacă fac sau nu dreptate”.

Monica Anisie: Dedic acest mandat tinerilor

Ministrul Educației, Monica Anisie a ajuns marți dimineață la minister. Ea a declarat că dedică mandatul acesta tinerilor și că astăzi are o întâlnire cu fostul ministrul al cercetării pentru preluarea mandatului.

Violeta Alexandru a dat asigurări că nu vor fi tăiate salariile și pensiile.  „Creșterea salariului minim trebuie să fie făcută rațional și nu electoral”

Și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a sosit devreme, marți, la minister pentru preluarea mandatului. Ea a declarat că va verifica petițiile depuse la minister și felul în care acestea au fost rezolvate. Violeta Alexandru a mai dat asigurări că nu vor fi tăiate pensiile și salariile, deși a recunoscut că oamenii au dreptate să se întrebe dat fiind deficitul mare lăsat de PSD.

Am să mă îngrijesc ca oamenii din minister să comunice clar iar pensionarii să înțeleagă că nu se vor tăia pensiile.

Intenționez ca până la sfârșitul săptămânii,  să organizez într-un punct central din București un birou unic la care oamenii să găsească orice fel de informație de care sunt interesați și care poate fi rezolvată de acest minister. Dorința mea este să simplific cât mai mult viața și drumurile românilor (…)  Referitor la creșterea salariului minim, sub nicio formă nu spunem că el nu trebuie să crească, dar creșterea trebuie să fie făcută rațional și nu electoral, a spus Violeta Anlexandru.

Florin Cîțu: Prioritățile Ministerului de Finanțe sunt rectificarea bugetară și bugetul

Florin Cîțu a ajuns la ministerul Finanțelor, marți dimineață. El a spus că prioritățile sale sunt rectificarea bugetară și bugetul.  În privința deficitului, ținta rămâne trei la sută.

Trebuie să vedem ce se întâmplă acolo, apoi discutăm, dar nu știu exact. Avem mai puține ministere, deci va fi totul diferit de ce s-a făcut până acum, chiar și bugetul (…). Țința și ambiția noastră rămâne întotdeauna ca deficitul să rămână 3 %.

Adrian Oros a preluat mandatul de la Petre Daea

Noul ministrul al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a preluat marţi dimineaţa mandatul de la Petre Daea, presa neavând acces la discuţiile celor doi oficiali.

Oros a venit la Ministerul Agriculturii în jurul orei 8:00 şi a avut o întrevedere de aproximativ o oră şi jumătate cu fostul şef de la Agricultură. Ulterior, Petre Daea a părăsit instituţia nu înainte de a le mulţumi angajaţilor pentru munca depusă împreună la MADR.

Lucian Bodea: Vă promit că vom da în trafic toate tronsoanele finalizate și recepționate

Ministrul Trasporturilor, Lucian Bodea, a promis marți, la preluarea mandatului că va da în trafic toate tronsoanele de autostradă finalizate și recepționate așa cum scrie în contract. Noi până la final de an va trebui să luam o decizie foarte clară pe Lugoj Deva, Lotul 3.

Bogdan Aurescu: Voi solicita un raport privind stadiul pregătirii alegerilor în străinătate

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marți, la preluarea mandatului, că va solicita de urgență un raport asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidențiale în străinătate pentru a vedea ce mai poate face MAE în pregătirea primului tur de scrutin.

„În ce privește prioritățile imediate, aș vrea să mă refer la votul din străinătate, care va începe la numai trei zile de la instalarea noului Executiv. Voi solicita în ora care urmează prezentarea urgentă de către responsabilii din centrala Ministerului care au lucrat pe acest dosar a unui raport curprinzător asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidențiale în străinătate, potrivit competențelor MAE. Voi solicita șefilor de misiuni diplomatice și consulare să trimită rapid o evaluare din perspectiva lor a stadiului pregătirii și eventualelor riscuri și vulnerabilități. În funcție de aceste evaluări, vom vedea dacă și ce se mai poate face în limitele competențelor Ministerului și la nivel de Guvern în acest stadiu foarte apropiat de momentul alegerilor, ținând seama de constrângerile prevederilor legale care reglementează această problematică”, a declarat Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Premierul Ludovic Orban: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va funcționa în subordinea guvernului și sub coordonarea prim-ministrului

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că a constatat în ultima perioadă o ”politizare excesivă” a Ministerului Afacerilor Externe, afirmând că este necesară o depolitizare urgentă a acestui ministetr. De asemenea, el a cerut reorganizarea MAE pe criterii de profesioalism și eficiență.

”Aveți în fața dvs. o sarcină complexă. Este necesară reorganizarea Ministerului Afacerilor Externe pe principii de profesionalism, competență, integritate, seriozitate, consecvență, profesionalism și mai ales de eficiență. Voi acorda tot sprijinul meu pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Ludovic Orban.

Am decis ca departamentul pentru Românii de Pretutindeni să funcționeze în subordinea guvernului și sub coordonarea prim-ministrului. Subordonarea premierului a fost determinată de faptul că problemele românilor care sunt în diaspora, sunt necesare acțiuni și o coordonare la nivelul premierului”, a mai spus premierul.

De asemenea, el a vorbit și de ”politizarea excesivă” a MAE.

”În ultima perioadă am constatat că a avut loc o politizare excesivă și e necesară depolitizarea urgentă a acestei instituții și a oricărei instituții a statului român și a guvernului și menținerea fiecărei instituții în cadrul legal”, a adăugat Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă: Armata Română trebuie să își consolideze statutul de încredere în rândul NATO, UE și în parteneriatele strategice

Noul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat, marți, la preluarea mandatului, că este conștient de responsabilitatea pe care o are și că Armata română trebuie să își consolideze statutul de încredere în rândul NATO și al UE.

„Domnule președinte, domnule prim-ministru, să aveți încredere că suntem perfect conștienți, în primul rând, de responsabilitatea și tot ceea ce înseamnă parcursul de aici înainte, astfel încât să ne îndeplinim datoria pe care o avem, conferită prin Constituție și datoria prin care noi, militari și civili care lucrăm în Ministerul Apărării Naționale. Suntem educați, suntem formați încă din primele zile ale liceului militar și până când trecem în rezervă, avem o echipă care se bazează pe spiritul de camaraderie și încredere, echipă care se bazează pe tot ceea ce înseamnă dedicare profesională, spirit de sacrificiu”, a spus Nicolae Ciucă.

Acesta a afirmat că armata română trebuie să își consolideze statutul de încredere și să înfăptuiască ceea ce și-a asumat, prin alocarea a 2% din buget.

„Ceea ce ne-am asumat să înfăptuim în baza a ceea ce ni s-a alocat, 2% din buget, să putem să concretizăm prin capabilități, prin care armata română să își consolideze statutul de încredere în rândul Alianței Nord-Atlantice în rândul Uniunii Europene și, de asemenea, în parteneriatele strategice în care armata română le are. Ne bazăm pe trei piloni: pe statutul nostru de țară membră NATO, țară membră Uniunea Europeană și pe parteneriatul Strategic”, a mai spus Ciucă.

____________________

Premierul Ludovic Orban a declarat, în debutul ședinței informale de luni, că președintele Klaus Iohannis este invitat și la următoarea ședință a Executivului.

La rândul său, șeful statului a transmis noului premier și miniștrilor că deși noul Executiv va avea un mandat scurt, acesta va fi „unul puternic și de succes”.

Guvernul Orban, care are 16 miniștri, un vicepremier și un prim-ministru, a primit luni votul de învestitură în Parlament, iar în aceeași seară echipa Cabinetului Orban a depus jurământul la Cotroceni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Comasarea alegerilor este ca și abandonată

Ciucă: România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice