Miniștrii de Externe ai României, Franței și Țărilor de Jos au semnat o declarație trilaterală la București. Bastiaan Hoekstra: Vom susține România în aderarea la spațiul Schengen

Ministrul de Externe al Franței, Catherine Colonna, și omologul său din Regatul Țărilor de Jos, Bastiaan Hoekstra, au semnat vineri, la București, împreună cu șeful diplomației române Bogdan Aurescu, o declarație trilaterală. La conferința de presă, ministrul olandez Bastiaan Hoekstra a reafirmat sprijinul țării sale pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

27 Ianuarie 2023, 17:10 (actualizat 27 Ianuarie 2023, 20:30) Știrile TVR |

Angajamentul nostru este de partea României, eu și guvernul meu am spus că vom susține România, suntem de partea României, a spus vineri, la București, ministrul de externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, în conferința de presă organizată la Ministerul Afacerior Externe (MAE).

"Este un subiect pe care eu şi Bogdan l-am discutat de câteva ori în ultimele luni", a spus şeful diplomaţiei olandeze.

Wopke Hoekstra a vorbit, în acest sens, de o "evoluţie remarcabilă" a ţării noastre.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României: Gradul de pregătire al ţării noastre a fost confirmat şi de misiunile de experţi care au fost în România, în octombrie şi noiembrie, de asemenea, după cum aţi văzut în ultima perioad,  am discutat cu foarte mulţi omologi ai mei, am discutat cu peste două treimi dintre colegii care reprezintă statele UE si state membre Schengen, iar toți dintre acești colegi au exprimat sprijinul lor puternic pentru aderarea României și dorința de a se implica.

Cei trei diplomați au semnat, la sediul MAE, o declarație trilaterală care privește susținerea, în continuare, a Ucrainei și Republicii Moldova, și subiecte precum securitatea în cooperare, probleme ale migrației și azilului, lărgirea spațiului Schengen, cooperare multilaterală și dezoltarea sustenabilă.

"Ţările noastre se angajează să extindă şi să aprofundeze relaţiile noastre diplomatice şi să consolideze capacităţile de a confrunta ameninţările prezente şi viitoare la securitatea şi valorile pe care le împărtăşim. Această declaraţie de la Bucureşti marchează ambiţia noastră de a avansa în parteneriatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă, dezvoltarea sustenabilă şi alte teme relevante, de interes comun în contextul UE sau în context multilateral", arată textul.

În acest sens, este reafirmată cooperarea ţărilor în NATO şi susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova.

"România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient. Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung", se precizează în document.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI