Miniștrii Apărării din UE au dat undă verde unui număr de 13 proiecte noi în cadrul cooperării permanente în materie de securitate și apărare

Această structură de cooperare a fost lansată acum doi ani pentru a reduce dependența de SUA. Unele proiecte utilizează inteligența artificială și tehnologie de vârf pentru războiul anti-submarine și vor contribui la protejarea liniilor submarine de comunicații.

 

13 Noiembrie 2019, 12:11 (actualizat 13 Noiembrie 2019, 13:19) |

Cele 13 proiecte aprobate vizează dezvoltarea unor sisteme europene de apărare, independente de cele desfășurate în colaborare cu SUA în cadrul NATO.

Federica  Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate: "Astfel, numărul total al proiectelor în cadrul PESCO ajunge la 47, ceea ce este semnificativ. În lunile următoare accentul se va pune pe implementarea lor, pe faptul că acest proiecte îşi vor îndeplini scopurile şi pe modul în care vor avansa în următorii ani. "

Franța va avea un rol în 60% din totalul proiectelor derulate în cadrul programului de cooperare structurată în materie de securitate și apărare. Multe proiecte sunt desfășurate împreună cu Germania, Italia și Spania. Acestea vizează, spre exemplu, dezvoltarea unei tehnologii de monitorizare a rachetelor balistice, dezvoltarea unei arme de bruiaj electronic sau a unui prototip pentru o nouă clasă de nave militare, denumită "corvetă" de patrula europeană. 25 de state membre ale Uniunii, printre care și România, participă la acest program.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a referit recent la intensificarea colaborării europene în materie de apărare când a declarat că NATO s-ar afla în moarte cerebrală. Mulți aliați, printre care Germania și SUA, dar și secretarul general al Alianței, au respins imediat această caracterizare a NATO înaintea summitului din decembrie de la Londra.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI