Minerul aflat în stare foarte gravă, internat la Spitalul Floreasca, a murit

6 octombrie 2017, 09:03

UPDATE. Minerul aflat în stare gravă, internat la Spitalul Floreasca din București, a murit. Ultimele date despre el arătau că este în stare foarte gravă.  Minerul avea 24 de ani și a încetat din viață vineri seara la ora 19.45.  A fost anunțată familia. Medicii au fost rezervați încă de la început cu privire la șansele lui de supraviețuire. Suferise un sindrom de strivire extrem de grav. Avea modificări la nivelul întregului organism, avea insuficiență renală și fracturi. El fusese operat și medicii au făcut mari eforturi pentru a-l ține în viață.

____________________________________

Este extrem de gravă starea lui în momentul de față. Următoarele zile vor fi hotărâtoare pentru evoluție pentru că a dezvoltat acest sindrom de strivire care produce suferințe la nivelul mușchilor, chiar dacă leziunile traumatice nu sunt foarte grave, dar leziunile la nivelul mușchilor sunt difuze. Practic, se umflă mușchii, se dizolvă, celule musculare se duc și înfundă filtrul renal. Se mai eliberează și alți factori tumorali. Sunt niște lanțuri enzimatice urâte pe care încercăm în momentul de față să le stabilizăm. Se produc modificări ale ionului, a lichidului acido-bazic. În momentul de față cât de cât reușim să îl stabilizăm, dar o să fie nevoie inclusiv de dializă, o să fie mult de lucru cu pacientul în zilele următoare”, a explicat medicul Bogdan Oprița.

Bogdan Oprița a explicat că pacientul a fost victima unui sindrom de strivire extrem de grav, sindrom în urma căruia s-au produs o serie de modificări în întreaga funcționalitate a organismului.

Minerul internat la Spitalul din Petroșani este conștient, cooperant, are răni ușoare și nu are nevoie deocamdată de transfer în altă clinică, au declarat vineri dimineața, reprezentanți ai unității medicale.

Joi după-amiaza a avut loc o surpare într-o galerie la mina Lupeni, din Valea Jiului, care a surprins o echipă de 11 mineri. Opt dintre aceștia au reușit să iasă la suprafață, trei rămânând blocați sub dărâmături.

Operațiune de salvare de amploare, după ce trei mineri au fost prinși în subteran la mina Lupeni, în urma prăbușirii unei galerii

Luptă contra-cronometru pentru salvarea celor trei mineri rămași în subteran după prăbușirea galeriei de la Lupeni. După 15 ore de căutări, doar doi au fost scoși la suprafață în viață, iar unul dintre ei, aflat în stare gravă, a fost dus cu un elicopter la Spitalul Floreasca din Capitală. Cel de-al treilea a fost găsit mort.

Alți opt mineri se aflau în subteran când s-a surpat tavanul unei galerii. Ortacii care au scăpat cu viață au ajutat la operațiunea de salvare. Cu ei s-a întâlnit ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la mină încă de joi seara. A fost deja deschis un dosar pentru ucidere din culpă. Inspectoratul Teritorial de Muncă, ministerul Energiei, complexul minier au început anchete pentru a afla vinovații.

11 ore. Atât de mult a durat până când primul miner prins în galeria surpată a putut fi adus la suprafață. Era foarte grav rănit, bucățile prăbușite din tavan l-au strivit, pur și simplu. Medicii l-au stabilizat cât au putut în ambulanță, l-au intubat și apoi l-au urcat într-un elicopter SMURD care l-a dus de urgență la spitalul Floreasca din Capitală. În tot acest timp, rudele se rugau pentru viața lui.

A mai durat încă o oră până când a fost scos din subteran și al doilea miner. Era lovit la picior, dar conștient. A fost transportat la Spitalul din Petroșani pentru investigații. Înainte să fie urcat în ambulanță, a reușit să povestească despre colegul său rămas prins înăuntru.

Era 5 dimineața când salvatorii au reușit să îl localizeze și pe cel de-al treilea miner. Când l-au găsit, era însă prea târziu. Nu mai respira și nu a putut fi resuscitat.

În total, 11 mineri au intrat în tură joi, la prânz, în galeria aflată la o adâncime de 500 de metri. Opt au reușit să se salveze imediat. S-au reîntors în subteran pentru a-și salva colegii, alături de alți 50 de mineri organizați în mai multe grupuri. Au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care – în unele zone – are un metru înălțime. De acolo, au început să sape aproape 20 de metri și să dea din mână în mână pământul.

Inspectoratul Teritorial de Muncă, ministerul Energiei, Complexul Minier au deschis anchete pentru a afla cine este vinovat pentru tragedia din subteran. Mina de huilă de la Lupeni este în proces de închidere, alături de alte două din Valea Jiului. În mină se pot desfășura însă și operațiuni de exploatare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite