După mai bine de o săptămână de proteste, şi în subteran şi la suprafaţă, minerii au reușit să obțină bani și promisiuni la negocierile de la București. Până la sfârșitul săptămânii, își vor primi salariul pe ultima lună și o parte din sumele restante pentru tichete de masă și transport. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara, în insolvență de peste un an, le-a cerut minerilor să înceteze conflictul de muncă. În urmă cu puțin timp, minerii de la Lupeni au ieșit din subteran, unde se blocaseră în semn de protest.
300 de mineri au protestat din nou în curtea Complexului Energetic Hunedoara și au cerut explicații conducerii, pentru că nu și-au primit salariile pe 15 februarie.
Între timp, la București, liderii minerilor s-au întâlnit cu miniștrii Energiei și Muncii. Iar Ministerul Muncii a elaborat normele metodologice pentru aplicarea ordonanței de urgență care permite plata minerilor din fondul de garantare a drepturilor salariale, inclusiv pentru companii aflate în insolvență, așa cum este Complexul Energetic Hunedoara.
RALUCA TURCAN, ministrul Muncii: "Marele avantaj - ca în zilele de 25 și 26, minerii să poată să încaseze drepturile salariale restante și, de asemenea, o parte dintre beneficiile restante, cum sunt tichetele de masă și banii de transport".
CRISTIAN ROŞU, administrator special Complexul Energetic Hunedoara: "Putem să vorbim de soluții și nu cred că mai sunt motive să continue greva în Valea Jiului. Salariile vor fi plătite în data de 25, care trebuiau să fie plătite în data de 15, iar pe data de 26 februarie se vor plăti integral toate restanțele - mă refer la tichete de masă și decontul de transport".
ALIN SÎN - lider Sindicatul Muntele: "Ce pot să vă spun, stimați ortaci, este că trebuie să ne oprim, eu vă mulțumesc pentru ce ați făcut până acum".
Liderii minerilor vor discuta şi cu ministrul Energiei Virgil Popescu și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, soluțiile pe termen mediu și lung pentru Complexul Energetic Hunedoara. Societatea are datorii de peste 1 miliard de euro. O variantă ar fi înființarea a două companii noi, una la Ministerul Energiei, alta la Consiliul Județean Hunedoara.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ACTUALIZARE Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a susținut declarații în urma discuțiilor.
Ministrul a anunțat că s-a luat decizia alocării banilor pentru mineri în trei tranșe, care vor putea sigura atât plata salariilor restante, cât și plata tichetelor.
Raluca Turcan și-a exprimat speranța ca, în urma soluțiilor găsite astăzi, minerii vor înceta protestul
ACTUALIZARE O delegație formată din administratorul special al CEH, Cristian Roşu, şi lideri sindicaliau purtat discuții cu reprezentanţii ministerelor Energiei şi Muncii.
La discuții s-a prezentat și senatoarea Șosoacă.
Minerii sunt nemulţumiţi că salariile au întârziat și că nu au mai primit tichetele de masă şi nici ajutorul pentru transport de aproape un an.
Cei aproximativ 70 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea astăzi liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii.
Ei sunt hotărâți să rămână în subteran până miercuri când vor avea confirmarea că drepturile salariale le vor fi livrate.