Mineriadele, o pată neagră pe imaginea Văii Jiului

13 iunie 2020, 20:07

În Valea Jiului este un zăcământ uriaș de huilă. Dar termocentralele din zonă cumpără cărbune din import.

În Valea Jiului mai sunt deschise doar patru mine de huilă, Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan, față de 15, câte erau în `90. Producția de cărbune a ajuns la un minim istoric: doar 2.000 de tone pe zi. Cea mai mare problemă este lipsa investițiilor. Tehnologia este veche din anii 70-80 și se strică des.

Nici mineri nu sunt suficienți. În subteran lucrează mai puțin de 3000 de ortaci, față de 55.000 câți erau în `90. Unul dintre ei este Ioan Tontea, miner în mina Livezeni. Aici, în anii 80, a fost una dintre cele mai mari tragedii din istoria Văii Jiului. 53 de mineri au murit în urma unor explozii.

Localnicii nu vor să mai lucreze în minerit din cauza condițiilor grele de lucru. Salariul de miner rar depășește 3.000 de lei.

Orașele Văii Jiului s-au depopulat și au pierdut peste 20.000 de locuitori după `90. Motivul principal a fost tocmai lipsa perspectivelor și a locurilor de muncă în alte domenii.

Încă două mine, Lonea și Lupeni, sunt într-un program de închidere agreat de autorități cu Uniunea Europană pe motiv că sunt nerentabile, iar energia obținută prin arderea cărbunelui este scumpă și poluantă. Minele care rămân deschise, Vulcan și Livezeni, au nevoie de investiții importante pentru a asigura măcar necesarul de consum intern.

În Valea Jiului este un zăcământ care conține 100 de milioane de tone de huilă. Avem resurse care pot să asigure necesarul de consum al României pentru aproape un secol. Acum termocentralele din zonă importă cărbune.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite