Mine pe Pământul Sfânt. Amplă operațiune de deminare în apropierea râului Iordan

29 martie 2018, 14:15

În locul unde tradiţia spune că Ioan îi boteza pe creştini, aproape nimic nu sugerează legenda biblică. De cincizeci de ani, aceste zone sunt nesigure. Mai multe biserici au terenuri şi schituri aici – dar nu pot ajunge la ele. Există chiar şi un schit românesc.

Marcel Aviv, directorul Autorităţi Israeliene pentru Mine: „Sunt mine anti-tank pe această parte şi pe partea estică, între noi şi Iordania. Nu este pastoral deloc. În anii ’60 şi ’70, s-au dus lupte crâncene.”

În Războiul din 1967, Israelul a ocupat Cisiordania. Preoţii şi călugării au trebuit să fugă. Astăzi, pelerinii încă se încumetă să ajungă la râu şi să se boteze, simbolic. Calea deja existentă a fost creată pentru o vizită a papei Ioan Paul al Doilea, în anul 2000.

James  Cowan, director executiv, The Halo Trust: „Este unul dintre cele mai sfinte locuri ale creştinătăţii, locul botezului lui Hristos, locul unde Ioan Botezătorul l-a botezat pe Hristos e foarte important. Ce trist că de aici încolo sunt mine. Sperăm ca într-un an să putem să deminăm aceste suprafeţe.”

Sunt mii de mine şi dispozitive explozive. De operaţiunile de deminare se ocupă Fundaţia Halo, care a obţinut aprobare atât de la Israel, care controlează zona, cât şi de la palestinieni, care vor ca Cisiordania să facă parte dintr-un viitor stat independent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Teren minat în Ucraina

Lituania şi Islanda vor conduce o coaliţie care va demina teritoriul ucrainean