Mina marină distrusă de militarii români pe plaja din Sfântu Gheorghe era activă și avea o încărcătură de 20 de kilograme de material exploziv

Mina marină distrusă de militarii români pe plaja din Sfântu Gheorghe era activă și avea o încărcătură de 20 de kilograme de material exploziv. Este prima care a ajuns pe uscat în România de la începerea războiului din Ucraina, dar a fost distrusă rapid. Militarii atrag atenția să nu ne apropiem de astfel de mine în cazul în care vor mai ajunge și altele pe uscat, pentru a nu avea loc vreo tragedie.

27 Ianuarie 2023, 19:00 Știrile TVR |

Mina marină eșuată pe plaja din Sfântu Gheorghe era de proveniență ruseasca și era activă. Avea o încărcătură de 20 de kilograme de material exploziv și, în cazul unui șoc puternic, putea exploda. Imediat după identificare, mina a fost păzită, iar scafandrii EOD au acționat pentru neutralizare.

Militarii au stat la o distanță de siguranță, după o dună, mai ales că explozia puternică a aruncat în aer și tije de metal din corpul minei.

De la declanșarea războiului din Ucraina, 53 de mine marine au fost identificate plutind în derivă. 5 dintre ele au fost distruse de militarii români, 4 de Bulgari și alte 4 de turci. 40 dintre ele au fost distruse de militarii ucraineni.

Pentru a identifica elemente militare periculoase, care nu plutesc în derivă, ci se ascund pe fundul mării, militarii Forțelor Navale folosesc un sonar performant, care captează imagini video și ușurează munca de zeci de ori.

Militarii atrag atenția că, în perioada următoare, în bazinul vestic al Mării Negre, ar mai putea ajunge muniție de război aproape de litoralul românesc din cauza furtunii.

Minele marine active sunt extrem de periculoase. În cazul în care elementele galvanice, de care acestea dispun, ar lovi un dig sau o navă, ar exploda imediat.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI