Mina marină distrusă de militarii români pe plaja din Sfântu Gheorghe era activă și avea o încărcătură de 20 de kilograme de material exploziv

27 ianuarie 2023, 19:00

Mina marină eșuată pe plaja din Sfântu Gheorghe era de proveniență ruseasca și era activă. Avea o încărcătură de 20 de kilograme de material exploziv și, în cazul unui șoc puternic, putea exploda. Imediat după identificare, mina a fost păzită, iar scafandrii EOD au acționat pentru neutralizare.

Militarii au stat la o distanță de siguranță, după o dună, mai ales că explozia puternică a aruncat în aer și tije de metal din corpul minei.

De la declanșarea războiului din Ucraina, 53 de mine marine au fost identificate plutind în derivă. 5 dintre ele au fost distruse de militarii români, 4 de Bulgari și alte 4 de turci. 40 dintre ele au fost distruse de militarii ucraineni.

Pentru a identifica elemente militare periculoase, care nu plutesc în derivă, ci se ascund pe fundul mării, militarii Forțelor Navale folosesc un sonar performant, care captează imagini video și ușurează munca de zeci de ori.

Militarii atrag atenția că, în perioada următoare, în bazinul vestic al Mării Negre, ar mai putea ajunge muniție de război aproape de litoralul românesc din cauza furtunii.

Minele marine active sunt extrem de periculoase. În cazul în care elementele galvanice, de care acestea dispun, ar lovi un dig sau o navă, ar exploda imediat.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite