Min. Sănătății: Nr. copiilor internați la "Grigore Alexandrescu", care provin de la maternitatea Giulești, a crescut la 17. Conducerea maternității: Decizia DSP de sistare a internărilor, "prematură"

Sistarea internărilor la maternitatea Giulești a fost o decizie pripită, consideră conducerea spitalului, care a adăugat că măsura ar putea face imposibilă plata salariilor. Între timp, Ministerul Sănătății a anunțat că în maternitate a fost găsit stafilococ auriu în doua saloane, iar numărul bebelușilor suspectați că sunt contaminați a crescut.30 Noiembrie 2018, 13:31 (actualizat 30 Noiembrie 2018, 21:37) Știrile TVR |
Acuzații după infecția cu stafilococ
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Raisa a venit pe lume pe 1 octombrie, la maternitatea Giuleşti. După externare, mama şi-a dat seama că e ceva în nergulă cu fetiţa.

A alergat cu ea la Giuleşti şi susţine că medicii i-au spus că a luat o bacterie din laptele matern. A primit tratament şi a fost trimisă acasă. Pentru că starea fetiţei se înrăutăţea, mama a dus-o la spitalul Grigore Alexandrescu.

A aflat că a fost contaminată cu stafilococul auriu.

Medicii de la Grigore Alexandrescu suspectează că alţi 4 copii au fost contaminaţi cu stafilococ auriu. Unii părinţi se gândesc să dea în judecată maternitatea Giuleşti.

În timp ce mamele îşi îngrijesc copiii în spitale, medicii şi autorităţile se ceartă.

Doctorii de la Giuleşti nu sunt de acord că DSP-ul a sistat internările.

Patru maternităţi din Capitală şi-au restrâns activitatea în ultimele luni. Doctorii de la Giuleşti spun că au fost sufocaţi de numărul mare de cazuri direcţionate spre ei. E posibil ca din această cauză să fi apărut probleme.

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au recoltat probe din sălile de operație, saloane, secții, din trusele medicale, din aer și au testat și angajații maternității Giulești.

147 de pacienţi sunt internaţi acum în unitatea medicală. 47 dintre ei sunt bebeluşi. Pe măsură ce pacienţii vor fi externaţi, spaţiile vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție.

Potrivit Ministerului Sănătății, primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într- un salon de lehuze.

"În prezent, numărul copiilor internați în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” care provin de la Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie  „Panait Sîrbu” a crescut la 17", a transmis vineri seară Ministerul Sănătăţii.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” Bucureşti să sisteze internarile începând de vineri. De asemenea, personalul depistat ca fiind purtător de stafilococ va fi scos din activitate, iar pe măsură ce spaţiile se vor elibera vor fi închise pentru curăţenie si dezinfecţie.

Conducerea maternității consideră "prematură, poate chiar pripită" decizia DSP privind sistarea internărilor.

Încă din luna octombrie au fost luate măsurile necesare pentru "asigurarea siguranței actului medical", a subliniat directorul medical al maternității, dr. Dinu Albu, într-o conferință de presă. Toate măsurile dispuse de DSP fuseseră deja luate încă din luna octombrie, a adăugat el.

Conducerea unității a solicitat DSP să analizeze cu celeritate probele, pentru ca maternitatea să își poată relua activitatea cât mai curând.

În garda de joi s-au mai prezentat încă două cazuri de bebeluși care s-au internat la pediatrie cu diagnostic de piodermită cu stafilococ și otită cu stafilococ.

În total 10 copii sunt internați și sunt 4 culturi în lucru pentru confirmarea tulpinii.

Informația vine în contextul în care au fost oprite operațiile programate și internările la maternitatea Giulești, unde 11 angajați au stafilococul auriu.

Potrivit autorităților, este posibil ca acești angajați să fi transmis infecţia mamelor, iar acestea copiilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI