Militarii români care au participat la jocurile Invictus, premiați de ministrul Apărării. Vasile Dîncu: Prin sacrificiul pe care l-aţi făcut pentru România sunteţi cu adevărat un exemplu

3 mai 2022, 15:56

20 de militari au făcut parte anul acesta din Lotul României la Invictus Games Haga. Clasaţi cu gradul II şi III de invaliditate sau apt limitat, au evoluat la şapte discipline sportive: şase individuale (tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism şi înot) şi una de echipă (volei din poziţia şezând).

Cojocaru Emil, Căpăţînă Iulian şi Romilă Eduard au câştigat medalii de aur la proba de arc olimpic, iar Neagu Marcel la proba de arc compound.

Valentin Ciolan a câștigat medalia de argint la proba de aruncare a bilei, Neagu Marcel, Bolovan Florin şi Toma Mihai la arc compound și Cojocaru Emil la arc olimpic.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: “Foarte mulţi tineri simt nevoia unor modele, simt nevoia unui proiect colectiv, la care să participe şi ei. Din nefericire, a scăzut foarte mult încrederea în instituţii, încrederea în politicieni, încrederea în democraţie, în tot ceea ce ştiam noi că ar trebui să fie surse importante de încredere. Dumneavoastră, prin sacrificiul pe care l-aţi făcut pentru România, prin forţa de a continua mai departe, sunteţi cu adevărat un exemplu, atât pentru Armată, cât şi pentru societate”.

Militarii au fost premiați, tot marţi, în numele Parlamentului, cu o plachetă şi diplome, în semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce au făcut pentru România. Ceremonia a avut loc în cadrul unei întâlniri cu deputaţi din comisiile pentru tineret şi sport şi pentru apărare.

Militarii şi-au recâştigat împreună speranţa, ca să poată trăi din nou

Plutonierul Eduard Romilă a fost rănit în Afghanistan în urmă cu șase ani, atunci când se afla la cea de a treia misiune. A stat 7 luni în pat, într-un spital din Germania. Are 43 de ani și se bucură că nu e legat de un scaun cu rotile. Concursul Invictus l-a învățat să se bucure din nou de viață.

Plutonier major Eduard Vlad Romilă, membru al echipei Invictus România: Am fost rănit în anul 2016, în Afghanistan, în provincia Kandahar, eram șofer pe un autovehicul blindat unde am luat o mină. Am fost aruncați în aer 6 metri, a fost ceva foarte greu, am învățat, să spun așa, să merg din nou. Am urât căruciorul cu rotile, am stat aproape trei luni în el. Din punctul de vedere al competitivității, a fost ceva super emoționant, nu m-am așteptat chiar atâtea emoții să mă copleșească, dar s-au luat medalii, am participat la tir cu arcul, am luat medalia de aur pe echipe și la individual am ieșit pe locul patru.

Caporalul Marius Cănuş a fost prins într-un atac cu o mașină capcană în 2014. Comandantul lui a murit, iar cinci colegi au fost răniți grav. Faptul că e parte din echipa Invictus i-a dat putere să meargă înainte.

Caporal Marius Cristian Cănuş, membru al echipei Invictus România: Am fost rănit în 2014 în regiunea Zabul din Afghanistan, primul incident de această natură asupra unor trupe românești. A fost un incident cu o mașină capcană. Noi ne făceam rutina de zi cu zi să patrulăm pe autostrada A1. Sincer, singurul lucru pe care nu mi-l amintesc, de fapt, e explozia propriu zisă.

Plutonier major Eduard Vlad Romilă, membru al echipei Invictus România: Ne-am închis în noi și problemele noastre nu puteam să le manifestăm, stăteam, stăteam, aici cu toții am mai vorbit care și cum a fost rănit a fost și în continuare este ceva foarte frumos.

Ediţia din acest an s-a desfășurat în perioada 16 – 22 aprilie. A fost a treia oară când România a participat la Invictus Games, după jocurile organizate la Toronto (2017) şi Sydney (2018).

Echipa Invictus România are Înalt Patronajul Regal al Principelui Radu.

Jocurile Invictus au fost fondate, în 2014, de Prințul Harry, ca o modalitate de a folosi sportul la recuperarea militarilor răniți în misiuni de luptă, cei mai mulţi în Irak şi Afganistan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite