Militari din România, Italia și Republica Moldova, exerciții NATO la Smârdan, în cadrul exercițiului Saber Guardian 23

7 iunie 2023, 13:35

ACTUALIZARE Dunărea nu i-a oprit pe miltiari să își recupereze teritoriul invadat, astfel că după traversarea fluviului, au început ofensiva. Infanterie și artilerie, în Poligonul de la Mălina. Tancurile românești, blindatele italienilor și militari din România, Italia și Republica Moldova au participat la exercițiu.

”Am reușit ca îmbinând focul și manevra mijloacelor din dotarea Brigăzii de Blindate, și a țărilor aliate și partenere care au participat la exercițiu, să demonstram că suntem capabili să apăram teritoriul pe care ne desfășurăm acțiunea”, gl. Gabriel Turculeț, comandantul Brigăzii 282 Blindată.

”A fost o misiune uşoară pentru că acum împărţim o tehnică militară comună, tactici şi proceduri şi relieful ne-a ajutat, de asemenea”, a spus lt.col. Alessandro Nalin, comandantul Batalionului 1 Mecanizat, Italia.

Totul a fost supravegheat din aer, de drone, pentru ca cei care atacau sa aibă informații, în timp real, și să știe unde să atace.

Dar pentru a ajunge la acest rezultat, a fost nevoie de zile în șir de antrenamente împreună.

”Este foarte important că pe câmpul de luptă fiecare să știe locul și rolul pentru că doar prin cooperare și lucrul împreună reușesc săși atingă obiectivele”, a precizat lt. col. Mihai Bănescu, comandantul Batalionului 284 Tancuri.

”Armele mele au fost de o precizie extremă, atât cele de calibru 120 şi pentru Spike. A fost un succes deplin după trei săptămâni de training intensiv cu partenerii aliaţi”, a spus cpt. Mattia Bazzo, Regimentul 9 Infanterie, Italia.

80 de infanteriști din Republica Moldova au venit în România pentru a participa la acest exercițiu.

”Misiunea noastră a fost să conducem cu focul subunitățile de infanterie pe timpul desfășurării exercițiilor, Împreună cu colegii din România, i-am sprijinit cu foc atât cu plutonul de infanterie cât și cu plutonul aruncătoare de bombe calibrul 82 mm”, a spus lt. Mihail Codiță, Brigada 2 infanterie mecanizată, Republica Moldova.

SABER GUARDIAN 23 se va încheia duminică. 10.000 de militari din 13 state s-au antrenat pentru ca în situația în care articolul 5 al tratatului NATO va fi vreodată activat, toate forțele să poată colabora fără nicio problemă.

–––––––

Ilinica Nazarie, de pe Poligonul Mălina, județul Galați:

La Smârdan astăzi am văzut ofensiva artileriei și infanteriei.

La exercițiul de astăzi inamicul a fost format din câteva ținte fictive. Totul a fost supravegheat din aer de drone, tocmai pentru ca cei care atacau să aibă informații în timp real și să știe unde să atace.

La scenariul de astăzi sunt implicați 800 de militari și aproximativ 80 de mijloace tehnice din România, Italia și Republica Moldova.

Ne apropiem de finalul Saber Guardian. 10.000 de militari s-au antrenat împreună în România în această perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă