Milioane de turiști, în Piața Vrăjitoarelor din La Paz. Aici găsesc leacuri din plante, esențe care alungă spiritele rele sau cheamă iubirea

24 iulie 2018, 14:52

O stradă plină cu prăvălii în care găsești orice face parte din tradiția bolivian. Aerul miroase intens, a tămâie sau alte esențe folosite de localnici să alunge spiritele rele sau să cheme dragostea. Aceasta este Piața Vrăjitoarelor din La Paz, un loc pe care îl vizitează anual milioane de oameni de pe întreg continentul.

David Mendoza, sociolog: „Odinioară, erau conflicte între moderniştii şi cei care susţineau cultura tradiţională în piaţă, dar încetul cu încetul toate s-au amestecat.”

În Piața Mare, până la venirea conchistadorilor, se sacrificau animale, acum acest ritual este interzis, mai ales că Piața Vrăjitoarelor nu e departe de Palatul Prezidențial.

(w500) PiaÈ›a VrÄ

Pe acest loc, în anul 1549, a fost ridicată o biserică franciscană. 200 de ani mai târziu, localnicii, convertiți deja la catolicism, au reconstruit-o. Amestecul dintre creștinism și ritualurile ancestrale ar fi dat naștere cosmoviziunii andine, cuprinsă chiar în actuala Constituție a țării, practicată de mulți sud-americani.

Veronica  Quispe, specialist în remedii tradiționale: „În Bolivia toată lumea apelează la medicina tradiţională, naturistă. E parte din viaţa noastră. Oamenii ştiu asta, ştiu că leacurile sunt mai bune ca medicamentele.”

Fetușii de lama sunt cel mai exotic și căutat produs din Piata Vrăjitoarelor. Simbolizează mesagerul pământenilor către zei.

Dar mai sunt și plantele medicinale. Unele dintre ele au aceeași acțiune ca Viagra. Dar cele mai populare sunt ierburile care alungă blestemele și atrag bunăstarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite