Milioane de români vor plăti mai mult pentru energie electrică şi gaze naturale de la 1 iulie

Este vorba despre clienţii care nu au semnat contracte noi - pentru ei facturile vor crește nu doar în funcție de consum, ci și de prețurile de pe piața liberă. Noile tarife pot fi mai mari cu aproape 10% la electricitate, şi chiar cu peste 20% la gaze, în funcţie de furnizor. Există şi nereguli: sute de clienţi se plâng Autorităţii pentru Reglementare că au semnat contracte noi, dar fără rezultat.

 

28 Iunie 2021, 20:02 (actualizat 28 Iunie 2021, 20:17) Știrile TVR |

8,9 milioane de clienți sunt racordați la rețeaua de electricitate din România, iar aproape jumătate au contracte noi pentru trecerea la piața concurenţială. Dar 4,6 milioane de consumatori nu au încheiat o nouă înţelegere, aşa că vor plăti cel mai probabil mai mult pentru energia electrică de la 1 iulie.

Clienții cu contracte vechi vor fi facturați în baza unui tarif de serviciu universal. Perioada de grație impusă după liberalizarea pieței de energie electrică, la începutul anului, se încheie la 30 iunie.

Tarifele de serviciu universal sunt mai mari în medie cu până la 10%,

conform calculelor Autorității de Reglementare în Energie. Și la gaze naturale, de la 1 iulie, cresc prețurile pentru clienții care nu au trecut pe piața concurențială. În această situație sunt aproape 2,5 milioane de consumatori din totalul de 3,9 milioane.

Sunt și clienți care au semnat contracte noi pentru piața concurentială, dar fără rezultat.

Peste jumătate dintre clienți nu sunt dispuși să schimbe furnizorul de energie electrică sau de gaze naturale, mai arată un studiu realizat recent.

A comentat subiectul la Telejurnal expertul în energie Ionuț Purica.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI