Milioane de ouă contaminate cu fipronil, în Teleorman. Stocul a fost descoperit în luna decembrie la o fermă din Drăgăneşti-Vlaşca

11 ianuarie 2019, 07:58

Inspectorii sanitar veterinari au confiscat toată producţia cu probleme, pe care o vor distruge, şi derulează o anchetă, după ce peste 100 de mii de ouă contaminate au ajuns la consum în decembrie și nimeni nu a avertizat populaţia.

S-a constatat că aproximativ 4,3 milioane de ouă produse la ferma din Drăganești erau contaminate cu insecticidul fipronil.

55 de mii au fost deja distruse, iar restul stocului a fost sechestrat și va avea aceeași soartă.

Din lotul contaminat de 35 de mii de ouă care au ajuns la firma din Olt, doar 6000 au fost retrase din comerț și distruse, potrivit inspectorilor sanitar-veterinari din Olt. Dar controalele continuă, pentru că ferma din Teleorman a comercializat ouă în mai multe județe din țară.

Substanța care a fost depistată în ouăle din județul Teleorman este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca având un grad de pericol moderat, neavând efect cancerigen dovedit.

Pericolul asupra sănătății apare doar în momentul ingerării unei cantități mari.

În ouăle din Teleorman s-a găsit o valoare mică de fipronil.

Potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, până în momentul depistării contaminării cu fipronil, firma din Drăgănești-Vlașca vânduse peste 100 mii de ouă, foarte probabil şi ele contaminate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite