Miliardarul Iuri Milner a renunţat la cetăţenia rusă. „Familia mea şi cu mine am părăsit Rusia definitiv în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea”

Iuri Milner
Iuri Milner
11 octombrie 2022, 15:26

„Familia mea şi cu mine am părăsit Rusia definitiv în 2014, după anexarea rusă a Peninsulei Crimeea. Iar vara aceasta, noi am finalizat oficial procesul de renunţare la cetăţenia noastră rusă”, a anunţat Milner pe Twitter.

Fondator al grupului de investiţii în internet Digital Sky Technologies (DST) şi unul dintre primii care cumpărase acţiuni al grupului american Facebook, Milner este cetăţean israelian din 1999, explică site-ul său.

Fizician de formaţie, Iuri Milner a lucrat pentru Banca Mondială. El nu are active în Rusia şi 97% din averea sa a fost realizată în afara Rusiei, adaugă site-ul, precizând că „Iuri nu s-a întâlnit niciodată cu (preşedintele rus) Vladimir Putin, nici individual, nici în grup”.

Fundaţia de caritate a lui Milner, Breakthrough Prize Foundation, a condamnat în martie invazia rusă în Ucraina şi a dat peste 11 milioane de dolari (11,3 milioane de euro) pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni şi pe oamenii de ştiinţă forţaţi să fugă din ţara lor.

În 2016, Milner şi astrofizicianul britanic Stephen Hawking (decedat în 2018) anunţaseră o iniţiativă ambiţioasă pentru o misiune spre Alpha Centauri (denumită şi Alpha din Centaur), grupul de stele cel mai apropiat de Terra, cu o mică navă care ar cântări doar câteva grame şi ar fi propulsată cu o cincime din viteza luminii.

Cei doi se aliaseră de asemenea pentru a lansa o cercetare de amploare asupra vieţii extraterestre, cu un proiect pe zece ani finanţat de Milner cu 100 de milioane de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite