Milena, refugiată ucraineană la București: Cel mai mare şoc, în sensul bun, au fost oamenii. Nu-mi imaginam că poate să existe atâta căldură şi bunătate

6 martie 2022, 18:53

Milena avea un salon de coafură în Zaporojie şi o viaţă frumoasă, cu o mulţime de prieteni. Tânăra hairstylist, pasionată de călătorii, îşi rezervase de o lună o excursie la Bucureşti. După prima noapte de vacanţă în capitala României, părinţii au sunat-o şi i-au dat vestea teribilă: acasă începuse războiul. Luase ultimul avion înainte să fie bombardată pista.

Milena Ishchenko, hair-stylist din Zaporojie, Ucraina: „Prima dată m-am gândit să mă întorc acasă, să o iau pe mama din Ucraina. Dar mi s-a spus că nu se poate, era prea periculos. De ce trebuie să moară oamenii, de ce trebuie să moară copii, femei, bătrâni?! Asta e fascism. Omoară oamenii.”

Tânăra s-a gândit să plece în Polonia, la prieteni, dar căldura pe care a simţit-o la Bucureşți i-a schimbat planurile. A decis să rămână aici, unde o aşteaptă şi pe mama sa, refugiată acum în Polonia. Speră că va găsi şi o slujbă care să le asigure cele necesare până când se va termina războiul şi se vor putea întoarce acasă.

Milena Ishchenko: „Cel mai mare şoc pentru mine, în sensul bun, au fost oamenii. Nu-mi imaginam că poate să existe atâta căldură şi bunătate. Toţi oamenii vor să mă ajute. E uimitor. Vă mulţumesc foarte mult tuturor. Multă lume a început să-mi scrie şi să-mi facă propuneri. Problema e că nu ştiu niciun cuvânt în română, doar puţină engleză. Încerc să găsesc un loc în care să vorbească măcar puţină rusă.”

Milena nu are viză de muncă şi nici nu a cerut azil în România. Iar legislaţia impune acum și condiţii pentru angajare. Acestea vor fi eliminate printr-o ordonanță de urgenta pregătită special pentru refugiați.

Angajatorii, care greu găsesc oameni cu care să lucreze, se întrec în propuneri pentru ucraineni. Unii le oferă, gratis, şi casă, şi masă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite