Sinistrați, boli, recolte distruse, catastrofă ecologică. Acestea sunt, pe scurt, consecințele aruncării în aer a barajului ucrainean Nova Kahovka. Distrugerea acestuia a eliberat o cantitate uriașă de apă care a acoperit zeci de sate și comune. Autoritățile și voluntarii încearcă să ajungă la cât mai mai mulți oameni să-i salveze. Moscova și Kievul se acuză reciproc. În timp ce Ucraina susține că acțiunea e încă o dovadă a terorismului rusesc, Moscova acuză țările NATO că sunt răspunzătoare pentru că ar fi dat undă verde Ucrainei să distrugă barajul.
Cu copii în brațe, și cu ce au reușit să ia în grabă din case, mii de ucraineni fug din calea apelor. Echipele de salvare acționează non stop pentru a ajunge la zecile de mii de oameni aflați în zonele de risc.
Pe străzile localităților unde nivelul apei este foarte ridicat, echipele de salvare acționează cu bărci de cauciuc. Oamenii sunt disperați. Nu au apă de băut, nu au electricitate. În plus, există pericolul izbucnirii unor epidemii.
În total, 29 de orașe au fost inundate de apele revărsate după ce barajul a sărit în aer. În plus, mii de hectare de teren cultivat au fost acoperite de ape.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Numai eliberarea completă a pământului Ucrainei ocupat de ruşi va garanta că asemenea atacuri teroriste nu vor mai avea loc vreodată. Rusia recurge la orice pentru a semăna teroare. Acest stat terorist trebuie să piardă.
Este un dezastru ecologic și umanitar. Pe lângă viața și avutul oamenilor, sunt în pericol și fermele, ecosistemele și biodiversitatea din regiune.
Daunele aduse mediului au fost provizoriu estimate la 50 de milioane de euro.
Se estimează că, în următoarele ore, nivelul apei va începe să scadă. De abia după aceea, se vor putea evalua distrugerile.