Mii de protestatari la București și în marile orașe ale țării. „Ieri pentru Rege, astăzi pentru lege”

17 decembrie 2017, 18:24

Aproape 8.000 de protestatari s-au adunat și în centrul orașului Cluj-Napoca. La Iași, aproape o mie de oameni au strigat „Ieri pentru Rege, azi pentru lege”.

Oamenii au mai ieșit în stradă la Brașov, Sibiu, Timișoara.

ACTUALIZARE 20.27 Protestatarii care au pornit din Piața Victoriei au ajuns la Palatul Parlamentului.

Jandarmii nu le-au permis accesul pe partea carosabilă. Mai mulți protestatari nemulţumiţi s-au îmbrâncit cu oamenii legii. „Am stabilit o zonă de siguranţă şi nu li se permite accesul acestora pe partea carosabilă. Noi îi îndreptăm pe zona parcului Izvor, nu au fost incidente majore, au fost discuţii”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Și în momentul plecării în marş, jandarmii au încercat direcţionarea protestatarilor pe trotuar, pentru a nu bloca circulaţia maşinilor pe traseu.

ACTUALIZARE 20.21 Sute de oameni protestează duminică seara la Brașov și Sibiu.

ACTUALIZARE 20.12 Proteste față de modificările aduse legilor justiției sunt și la Iași. „Ieri pentru Rege, astăzi pentru lege”, se scandează în centrul orașului.

ACTUALIZARE 20.01 „Păcat, păcat de sângele vărsat”, „Timișoara”, „Jos comuniștii” strigă protestatarii din Capitală. În marșul către Palatul Parlamentului au ajuns în dreptul Poliției Capitalei.

ACTUALIZARE 19.47 Protestatarii au păstrat un moment de reculegere în fața Palatului Regal, au aplaudat și au strigat „Regele Mihai”.

ACTUALIZARE 19.16 Și la Cluj protestează peste 3.500 de oameni. Sunt persoane de toate vârstele. Protestul se desfășoară sub sloganul „Tăcerea noastră e puterea lor, așa că haideți să facem gălăgie”.

Pentru mâine este anunțat un protest al procurorilor specializați pe penal și al judecătorilor. Acesta ar urma să se desfășoare între 12.00 și 13.00.

Magistrații îmbrăcați în robe vor ieși în fața Tribunalului și Curții de Apel Cluj pentru a spune că este o rușine ceea ce se întâmplă și că trebuie ca politicienii să înțeleagă că legile nu se fac pentru anumite persoane.

ACTUALIZARE 19.13 Aproape 3 mii de protestatari pleacă în marș spre Palatul Parlamentului pe Calea Victoriei și nu pe traseul anunțat inițial.

Pe traseul Piața Romană – Universitate este autorizat un marș al unei asociații creștine.

Protestatarii vorbesc despre faptul că modificarea Codurilor Penale ar putea avea efecte negative asupra siguranței publice, asupra siguranței cetățeanului, precizează Alexandru Costache, jurnalist Știrile TVR. Ei se tem că modificarea acestor coduri ar putea face infracțiunile, inclusiv cele cu violență, mai greu de dovedit.

În ultimele zile, mai mulți procurori, judecători, dar și polițiști, precum Marian Godină sau Traian Berbeceanu, au explicat de ce unele amendamente depuse de parlamentari nu ar fi bune. Ei au subliniat că poliția ar trebui să anunțe suspecții înainte de percheziție, sau s-ar putea ca probele de camerele de supraveghere stradale să nu mai fie luate în considerare în anchetele penale.

ACTUALIZARE 18.25 „Ieșim duminică să tragem un semnal de alarmă față de asaltul împotriva justiției. (LUNI, 18 Decembrie, la Senat se dă votul final pe Legile Justiției)”, se arată pe pagina de Facebook care a mobilizat din nou oamenii.

După întâlnirea în Piața Victoriei, protestatarii ar trebui să plece în marș către Palatul Parlamentului. Inițial, plecarea era programată pentru ora 18.00.

Traseul marșului: Piața Victoriei – Piața Romană – Universitate – Piața Unirii – Piața Națiunilor Unite – Parlament.

La Palatul Parlamentului, protestatarii vor aprinde luminile telefonului.

„Hai să fim cu toții în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, așa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, este îndemnul organizatorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite