Mii de posturi de conducere din MAI sunt ocupate fără concurs

Tot mai multe posturi de conducere din Ministerul de Interne au fost ocupate în ultimii ani fără concurs. Prin împuternicire sau desemnare. Iar responsabilii din minister nu ştiu câti şefi interimari sunt în funcţii.

13 Iulie 2021, 18:54 (actualizat 13 Iulie 2021, 20:56) |

Peste 3300 de ofițeri au fost împuterniciți pe posturi de conducere din Poliţie doar în ultimii doi ani. În plus, sunt şi şefi desemnaţi pe funcţii, pentru care a expirat termenul legal de împuternicire. La nivelul Ministerului de Interne nu se ştie câte posturi sunt ocupate astfel.

''Având în vedere că instituţia desemnării se dispune la nivelul fiecărei unităţi din cadrul MAI, la nivelul aparatului central nu există o evidenţă în acest sens.'' - răspuns MAI la solicitarea Sindicatului Europol.

Nu există prevăzută de niciun act normativ, desemnarea, însă ce este mai tragic e că MAI nu are cunoştinţă câte astfel de situații de încălcare a legii au existat la nivelul unităţilor şi subunităţilor din MAI”, spune Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol.

Interesant este că persoana imputernicită nu trebuie să aibă o minimă vechime în muncă și într-o anume specialitate.

Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPS: “Am avut colegi împuterniciți sau desemnați pe o funcție de inspector-șef fără să fi avut măcar o zi din viață pe o funcție de conducere mai mică''.

Chiar şi Poliţia Capitalei este condusă prin desemnare. Bogdan Berechet ocupă postul de director după ce au expirat şi două împuterniciri permise de lege. Acum postul este scos la concurs.

Bogdan Berechet nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere iar ministrul Lucian Bode nu a dorit să comenteze problema desemnărilor din MAI. Ministerul organizează acum concurs doar pentru trei posturi de conducere: la poliţia Capitalei şi la inspectoratele Sălaj şi Olt.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI