Mii de persoane dorm în maşini sau în adăposturi după cutremurul de săptămâna trecută din Croația

Croaţia - Mii de persoane dorm în maşini sau în adăposturi după cutremurul de săptămâna trecută
Croaţia - Mii de persoane dorm în maşini sau în adăposturi după cutremurul de săptămâna trecută
4 ianuarie 2021, 15:38

Cutremurul cu magnitudinea 6,2 grade pe Richter şi cu epicentrul în oraşul Petrinja, din Croaţia centrală, a provocat 7 morţi, 26 de răniţi şi a distrus sau a avariat mii de case. Seismele minore care i-au urmat celui de marţea trecută au îngreunat operaţiunile de salvare. Luni s-a produs un nou cutremur de 4,2 grade la 07:49 ora locală.

Duminică un voluntar şi-a pierdut viaţa când s-a prăbuşit acoperişul pe care îl repara la Petrinja, iar şase pompieri au suferit leziuni în diferite operaţiuni de degajare a molozului. Preşedintele regiunii afectate, Ivan Zinic, a anunţat duminică seară sosirea a 250 de instalaţii de adăpost provizoriu, deşi este nevoie de încă alte 1.500.

Cetăţenii din zonă au prezentat până acum 9.000 de cereri de reconstrucţie, sau de reparaţie a caselor lor.

„Am petrecut mai multe nopţi în maşină, iar acum parcă am renăscut”, a declarat unul dintre cei afectaţi ziarului Jutarnji list, după ce s-a adăpostit într-unul dintre containerele servind drept cazare temporară şi care au fost donate de Austria.

Aproximativ o mie de persoane au fost instalate în centre publice de adăpost, dar majoritatea locuitorilor, mulţi dintre ei agricultori sau crescători de vite, nu au dorit să-şi părăsească locuinţele de teamă să nu îşi piardă bunurile.

„Suntem foarte mulţumiţi. Avem încălzire, duşuri, două camere”, a declarat Maja Cvetnic postului local tv N1, care a fost cazat într-unul dintre aceste centre şi a cărui casă din Petrinja a fost distrusă.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite