Mii de navigatori români sunt blocați pe nave. “Din 20 martie nu am mai atins pământul”

7 mai 2020, 14:57

De când s-a declanșat pandemia de coronavirus și s-au impus restricții de circulație, cele mai multe nave nu au mai putut acosta în porturi. Chiar dacă unele au ajuns la țărm, navigatorii nu au avut cum să se întoarcă în țară.

“Din 20 martie nu am mai atins pământul. Încercăm să avem moralul cât mai sus. Am avut outbreak (cazuri – n.red.) de coronavirus și, instantaneu, căpitanul a decis că toată lumea să fie izolată. Cam vreo opt zile nu am putut să vedem lumina zilei. A fost foarte stresant”, spune George Rizea, navigator.

Câțiva dintre navigatorii români blocați pe mare au probleme de sănătate și au nevoie de tratament, dar din cauza legislației naționale din unele state nu pot ajunge nici măcar la spitale.

“Avem români…peste 1500 de oameni cărora le-au expirat contractele. Sunt peste 20 care au probleme medicale și trebuie să ajungă acasă sau au problele familiale deosebite. China a suspendat toate vizele de intrare”, explică Adrian Mihălcioiu, lider al Sindicatulului Liber al Navigatorilor.

Sunt câteva curse charter speciale pentru navigatori, însă lucrurile nu decurg bine. Un transfer care era organizat din București către Franța a fost anulat în ultimul moment.

Cu probleme se confruntă și navigatorii rămași acasă.

“Nu au venituri. Plecatul pe mare e singura sursă de venit pentru ei și familii. Acum sunt într-o situație cât se poate de ingrată”, a spus Marius Țuțuianu, președintele Asociației Comandanților din România.

Reprezentanții din domeniul maritim caută soluții pentru ca schimburile de echipaje să se efectueze curând și să fie implementate curse aeriene speciale pentru navigatori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite