Mii de credincioși în prima zi a pelerinajului de Sfântul Dimitrie. Accesul le-a fost permis doar celor cu domiciliul în Capitală. Jandarmii îi legitimează pe pelerini

25 octombrie 2020, 09:26

În prima zi de pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, credincioșii din Capitală veniți să se închine au așteptat în rugăciune să ajungă în fața baldachinului pe care a fost așezată racla cu Sfintele Moaște. Organizatorii sunt foarte stricți în acest an. Toate regulile de protecție și de igienă trebuie respectate cu sfințenie.

Şi cozile au fost mai mici, pentru că doar bucureștenii pot participa la pelerinaj. Jandarmii îi legitimează pe pelerini şi au supravegheat tot ce se întâmplă pe Dealul Mitropoliei, încă de la primele ore ale dimineții.

Toate ceremoniile dedicate celor doi sfinți Dimitrie pomeniți pe 26 și 27 octombrie sunt oficiate în altarul de vară.

Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou se va încheia în seara zilei de marți, pe 27 octombrie.

______________________________________

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie a început duminică dimineața, când sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie au fost scoase în procesiune și așezate spre închinare credincioșilor în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale, anunță basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române.

Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pelerinii se pot închina și la moaștele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie.

Toate raclele sunt acoperite cu geam transparent și dezinfectate de voluntari după fiecare închinător.

Potrivit Patriahiei, credincioșii din municipiul București care doresc să se închine la Sfintele Moaște, o pot face în următoarele condiții: accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele, pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe, pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare, se va crea un flux unic de circulaţie a credincioșilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie, iar voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.

De asemenea, au fost luate și alte măsuri, printre care renunțarea la procesiunea „Calea Sfinților” la care participau foarte mulți preoți și credincioși, reducerea numărului de clerici slujitori și cântăreți bisericești la toate slujbele sărbătorii, reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaște spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie) și protejarea raclelor cu moaștele Sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Duminică, între orele 9.00-12.30, este oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârșitul zilei de 27 octombrie 2020, după închinarea ultimului credincios, a anunțat Patriarhia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite