Mii de cereri de debranșare depuse la Termoenergetica. Directorul companiei: Sfatul nostru e să rămânem în sistemul centralizat, există investiţii în sistem, anul viitor începem reabilitarea conductelor pe fonduri europene

Sătui de anii în care au rămas mult prea des fără apă caldă și căldură, tot mai mulți bucureșteni renunță la sistemul centralizat. Numai anul acesta, Termoenergetica a înregistrat 3.500 de cereri, cu o treime mai multe decât anul trecut. Oamenii s-au reorientat către centrale de bloc sau de apartament.

06 Noiembrie 2022, 19:44 Știrile TVR |

Raluca locuiește într-un bloc de pe strada Valea Călugărească, din sectorul 6 al Capitalei. În această toamnă, împreună cu alți 25 de vecini, a decis să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare.

"În ultimii ani am tot avut probleme cu apa caldă și căldura, adică nu am avut, și am decis să ne debranșăm. Debranșarea ne-a costat undeva la 3.000 de lei, plus alte cheltuieli adiacente acestei lucrări", a explicat ea.

O tendinţă care pare să se extindă, având în vedere numărul cererilor pentru debranşare depuse în acest an.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica: "3.500 de cereri, o uşoară creştere faţă de anul trecut, dar nu foarte mult. Majoritatea au fost complete, foarte puţine au fost returnate. Sfatul nostru este să rămânem în sistemul centralizat, pentru că există investiţii în sistem, anul viitor începem reabilitarea conductelor pe fonduri europene, ca urmare, din ce în ce va fi mai bine, pierderile vor fi mai mici şi calitatea serviciului va fi mai bună".

Până atunci, un lucru este sigur: atât starea sistemului, cât și pierderile din reţea sunt aceleaşi.

Potrivit datelor oficiale, în sezonul rece, din cauza țevilor care au o vechime de peste 40 de ani, în fiecare oră se duc în pământ nu mai puțin de 2.200 de tone de apă fierbinte. Pierderile sunt plătite tot de bucureșteni.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de proprietari "Habitat": "Sunt sigur că numărul de deconectări va creşte. Cei care s-au deconectat se deconectează pentru calitatea serviciului, nu pentru a plăti mai puţin, pentru că plătesc mult mai mult. Singura speranţă rămâne o creştere a gradului de înlocuire a conductelor vechi şi a intervenţiilor rapide la avarii. Doamne ajută pentru o iarnă blândă, 'Doamne ajută', pentru că administraţia publică locală, puţin probabil".

În prezent, Termoenergetica furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, în care locuiesc peste 1,2 milioane de bucureșteni.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI